WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Poznaj sekret dobrej chałwy

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Jak wybrać najlepszą?

Obraz
© Shutterstock.com

Chałwa – grecka, turecka, z sezamu, słonecznika czy z maku. Która chałwa jest najlepsza? Ta krucha czy jednak bardziej kremowa i ciągnąca się? To bardzo indywidualna kwesta, tak samo jak ta, czy lepiej ją kupić w sklepie, czy zrobić samemu w domu. Dowiedz się, jak powinna wyglądać prawdziwa i smaczna chałwa, z czego można ją zrobić i na co zwrócić szczególną uwagę, jeżeli decydujemy się na jej zakup. Mamy dla was także przepis na pyszną chałwę z sezamu.

/ 6Chałwa chałwie nierówna

Obraz
© Shutterstock.com

Chałwę można zrobić tak naprawdę ze wszystkiego - w Rosji robi się ją z maku, a coraz częściej można spotkać chałwę z nasion słonecznika. Grecy natomiast przygotowują przysmak z kaszy manny, miodu, masła i bakalii, który także nazywają chałwą. Można także przygotować ją z fasoli i soczewicy, a w Indiach robi się ją z gotowanej na mleku marchewki - ale czy nadal można nazwać taki smakołyk chałwą? Jednak nadal najbardziej popularna jest chałwa sezamowa.

/ 6Chałwa – deser czy przekąska?

Obraz
© Shutterstock.com

W Polsce traktujemy chałwę jako słodką przekąskę do kawy, natomiast Grecy często podają ją skropioną sokiem z cytryny w roli przekąski towarzyszącej tradycyjnemu, białemu winu. W greckim sklepie chałwy nie znajdziemy na półce ze słodyczami, lecz obok serów i oliwek. Niemcy natomiast zajadają się tym smakołykiem podanym z kostką lodu i kroplą śmietany – widać zatem, że co kraj to obyczaj i chałwa niejedno ma imię.

/ 6Dobra chałwa, czyli jaka?

Obraz
© Shutterstock.com

Prawdziwa, tradycyjna chałwa sezamowa jest kaloryczna, ponieważ posiada dużo tłuszczu, a sezam, z którego jest zrobiona, jest źródłem wielu wartości odżywczych - wapnia, magnezu, a także niezbędnych dla organizmu, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim również witaminy A, E i te z grupy. Jeżeli decydujemy się na kupno chałwy, należy zwrócić uwagę na to, ile procent sezamu zawiera. Chałwa w najprostszej postaci to przecież nic innego, jak zmielony na gładką masę sezam z miodem. Więc jeśli nie ma ich w składzie na pierwszym miejscu, a znajduje się cukier lub, co gorsza, syrop glukozowo-fruktozowy, to taki batonik lepiej od razu odłożyć z powrotem na półkę. Większość dostępnych na rynku produktów nie ma imponującego składu. Stugramowy batonik chałwy z Biedronki kosztuje ok. 2 zł, ale czy warto oszczędzać? Co prawda na pierwszym miejscu w składzie znajdziemy miazgę sezamową, ale tuż za nią syrop glukozowy i tłuszcz palmowy. Zdecydowanie nie jest to idealna receptura. W chałwach dostępnych w sklepach próżno szukać miodu – królują aromaty i emulgatory. A jeśli już decydujemy się na zakup tego przysmaku, czytajmy etykiety i wybierajmy produkty z najkrótszą listą składników.

/ 6Jak rozpoznać dobrą chałwę po wyglądzie?

Obraz
© Shutterstock.com

W bardzo prosty sposób – przede wszystkim prawdziwa i smaczna chałwa powinna posiadać charakterystyczne nitki, które powstają, gdy masa sezamowa łączy się z karmelem. Natomiast konsystencja chałwy zależy w głównej mierze od temperatury, w jakiej ją przechowujemy – jeśli jest niska, chałwa będzie się kruszyć, z kolei w wysokiej będzie się z niej wydzielał tłuszcz sezamowy. Możemy uznać to za dobry znak, gdyż sugeruje on, że chałwa została zrobiona z dużej ilości sezamu. Jednak rozpadająca się chałwa nie świadczy o tym, że jest niedobra, ale już chałwa, która kruszy się w drobną mączkę oznacza, że do masy sezamowej dodano mąkę, by ją zagęścić.

/ 6Zrób ją w domu!

Obraz
© Shutterstock.com
  • 1 i 1/2 szklanki sezamu,
  • 5 łyżek miodu,
  • 1/2 laski wanilii,
  • dwie garście pistacji.

Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię i podpraż na niej ziarenka sezamu. Jeśli za długo będziesz je prażyć, mogą stać się gorzkie, dlatego kiedy tylko przybiorą lekko złoty kolor, przesyp je do miseczki. Z pomocą blendera albo młynka zmiel sezam i garść pistacji. Połowę laski wanilii przekrój wzdłuż, zeskrob nożem nasionka i dodaj je do pasty sezamowej. Pozostałe pistacje posiekaj, dodaj do masy razem z płynnym miodem i wszystko wymieszaj. Teraz przełóż chałwę do plastikowego pojemnika (możesz także uformować z niej wałek i zawinąć go w folię spożywczą) i wstaw do lodówki na 2 godziny, a po tym czasie możesz cieszyć się smakiem pysznej, domowej chałwy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości