Ciasto czekoladowe
Czekolada kojarzy nam się z czymś sycącym i tuczącym. A to nie do końca prawda - czyste kakao pomaga walczyć z nadwagą, dodaje energii. To dodawany do czekolady cukier odpowiedzialny jest za dodatkowe kilogramy. Jeśli ktoś nie może żyć bez czekolady powinien spróbować poniższego przepisu. Ciasto trudno zaliczyć wprawdzie do "odchudzających", ale z pewnością jest znacznie bardziej fit niż inne czekoladowe słodkości. Od czasu do czasu możemy więc sobie na nie pozwolić.
Składniki: dwie szklanki mąki (najlepiej razowej), szklanka dobrej jakości cukru trzcinowego, pół szklanki gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, cztery jajka, szczypta cynamonu, pół szklanki oliwy z oliwek, szklanka soku jabłkowego, cztery starte marchewki.
W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon, cukier i kakao. W drugiej misce z kolei mieszamy oliwę, jajka, sok jabłkowy i starte marchewki. Wszystko razem łączymy z suchymi składnikami. Pieczemy około godziny w temp. 170 stopni.
AD/mp/WP Kuchnia