Pomysły na dietetyczne wypieki
Osoby walczące z nadwagą lub dbające o swoje zdrowie wcale nie muszą rezygnować ze słodyczy. Książki kucharskie pełne są przepisów na ciasta zawierające niewielkie ilości cukrów i tłuszczów - co wcale nie oznacza, że pozbawione są one smaku. Warto wypróbować kilka z tych przepisów, by na własnej skórze (a raczej podniebieniu) przekonać się, że dietetyczne wypieki są równie dobre jak ich pełne masła, cukru i tłuszczów odpowiedniki.
Pyszności na diecie
Osoby walczące z nadwagą lub dbające o swoje zdrowie wcale nie muszą rezygnować ze słodyczy. Książki kucharskie pełne są przepisów na ciasta zawierające niewielkie ilości cukrów i tłuszczów - co wcale nie oznacza, że pozbawione są one smaku. Oto kilka przykładów.
Mąka kukurydziana skutecznie może zastąpić zwykłą mąką. W dodatku jej specyficzny smak i zapach dodaje egzotyki każdemu przygotowanemu ciastu.
Składniki: pół szklanki mąki kukurydzianej, szklanka jogurtu naturalnego, cztery jajka, pół szklanki cukru.
Wszystkie składniki miksujemy w misce, aż ciasto trochę spulchni się i urośnie. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem pergaminowym (z powyższych składników zrobimy ciasto w małej keksówce). Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Przed konsumpcją należy je wystudzić.
Fasolowe ciasto bez mąki
Warto spróbować i zastąpić mąkę... fasolą. Takie ciasto będzie równie smaczne, a w dodatku o wiele bardziej pożywne niż tradycyjne. Śmiało może zastąpić jeden z posiłków podczas dnia.
Składniki: puszka białej lub czerwonej fasoli, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, trzy jajka, pięć łyżek kakao, kilka łyżek posiekanych orzechów, trzy łyżki cukru brązowego, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej.
Fasolę odsączamy, płuczemy i miksujemy dokładnie z jajkami i cukrem. Kakao z kolei mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy je ok. godzimy w temp. 180 stopni C. Można je polać rozpuszczoną, gorzką czekoladą.
Ciasto marchewkowe
Słodycze z marchewki to znakomity zamiennik dla zwykłych, mącznych ciast. Warzywo to zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnych cukrów, więc nie musimy dosypywać białego, niezdrowego i tuczącego cukru z torebki. W dodatku ciasto takie ma sporo błonnika, który pomaga w trawieniu.
Składniki: cztery ładne, zdrowe marchewki, łyżka mąki razowej, kilka łyżek otrębów (obojętnie jakich), cztery jajka, łyżka oliwy z oliwek, pół szklanki pestek dyni i słonecznika, łyżeczka proszku do pieczenia, po łyżeczce cynamonu i mielonego imbiru.
Umyte marchewki obieramy i bardzo drobno ścieramy na tarce. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, oliwę i dokładnie mieszamy. Masę dodajemy do utartych marchewek, mieszamy z otrębami i mąką. Dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia, pestki dyni i słonecznika. Na blachę tortową wylewamy ciasto i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni C.
Ciasto jabłkowe bez cukru i tłuszczu
Ta wersja popularnej szarlotki to znakomite uzupełnienie każdego posiłku. Ciasto jest smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. A przygotowuje je się bardzo łatwo.
Składniki: 1 szklanka mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu, dwie łyżeczki kakao, pół szklanki zmielonych orzechów lub migdałów, szklankę suszonych żurawin, cztery jabłka, dwa banany, trzy jajka.
Jabłka i banany obieramy i kroimy w małą kostkę. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, orzechami i żurawinami. Dodajemy pokrojone owoce i rozkłócone jajka. Dokładnie mieszamy, przekładamy do prostokątnej lub okrągłej formy do ciast, wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Ciasto budyniowe
Budyń może zastąpić gęste i tłuste kremy, zazwyczaj dodawane do ciast. W dodatku powoduje, że wypiek jest bardziej wilgotny, co znakomicie wpływa na smak. Najlepsze w tym cieście jest to, że wybieramy taki budyń, jaki nam smakuje - każdy pasuje do pozostałych składników.
Składniki: mała torebka obojętnie jakich herbatników, trzy szklanki chudego mleka, dwa opakowania budyniu, szczypta stewii (zioło, które zawiera bardzo dużo naturalnego cukru), kilka kostek gorzkiej czekolady.
Zgodnie z przepisem na opakowaniu przygotowujemy budyń. Używamy mniej mleka (trzy szklanki), by był bardziej gęsty. Nie dokładamy cukru! Masę budyniową słodzimy stewią. Pokruszone herbatniki (jedna trzecia tego, co mamy) wykładamy w tortownicy. Wylewamy na nie połowę masy budyniowej. Potem znów warstwa ciasteczek, masa budyniowa i na koniec znów herbatniki. Na koniec ścieramy czekoladę i wkładamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Smakuje pysznie!
Wersja alternatywna: deser można przygotować warstwowo w szklankach, nakładając zamiennie pokruszone herbatniki i budyń, a następnie całość udekorować bananami.
Ciasto czekoladowe
Czekolada kojarzy nam się z czymś sycącym i tuczącym. A to nie do końca prawda - czyste kakao pomaga walczyć z nadwagą, dodaje energii. To dodawany do czekolady cukier odpowiedzialny jest za dodatkowe kilogramy. Jeśli ktoś nie może żyć bez czekolady powinien spróbować poniższego przepisu. Ciasto trudno zaliczyć wprawdzie do "odchudzających", ale z pewnością jest znacznie bardziej fit niż inne czekoladowe słodkości. Od czasu do czasu możemy więc sobie na nie pozwolić.
Składniki: dwie szklanki mąki (najlepiej razowej), szklanka dobrej jakości cukru trzcinowego, pół szklanki gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, cztery jajka, szczypta cynamonu, pół szklanki oliwy z oliwek, szklanka soku jabłkowego, cztery starte marchewki.
W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon, cukier i kakao. W drugiej misce z kolei mieszamy oliwę, jajka, sok jabłkowy i starte marchewki. Wszystko razem łączymy z suchymi składnikami. Pieczemy około godziny w temp. 170 stopni.
AD/mp/WP Kuchnia