Ciasto budyniowe
Budyń może zastąpić gęste i tłuste kremy, zazwyczaj dodawane do ciast. W dodatku powoduje, że wypiek jest bardziej wilgotny, co znakomicie wpływa na smak. Najlepsze w tym cieście jest to, że wybieramy taki budyń, jaki nam smakuje - każdy pasuje do pozostałych składników.
Składniki: mała torebka obojętnie jakich herbatników, trzy szklanki chudego mleka, dwa opakowania budyniu, szczypta stewii (zioło, które zawiera bardzo dużo naturalnego cukru), kilka kostek gorzkiej czekolady.
Zgodnie z przepisem na opakowaniu przygotowujemy budyń. Używamy mniej mleka (trzy szklanki), by był bardziej gęsty. Nie dokładamy cukru! Masę budyniową słodzimy stewią. Pokruszone herbatniki (jedna trzecia tego, co mamy) wykładamy w tortownicy. Wylewamy na nie połowę masy budyniowej. Potem znów warstwa ciasteczek, masa budyniowa i na koniec znów herbatniki. Na koniec ścieramy czekoladę i wkładamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Smakuje pysznie!
Wersja alternatywna: deser można przygotować warstwowo w szklankach, nakładając zamiennie pokruszone herbatniki i budyń, a następnie całość udekorować bananami.