Niebezpieczna tomatyna
Rośliny z rodziny psiankowatych, do których zaliczamy pomidory, zawierają alkaloid - tomatynę. Substancja ta zjedzona w dużej ilości staje się toksyczna i może powodować takie dolegliwości, jak mdłości, wymioty, kolki i biegunki. Najwięcej szkodliwego związku występuję w niedojrzałych, zielonych pomidorach. Prostym sposobem na uniknięcie zatrucia jest zatem sięganie po sztuki w pełni dojrzałe.
Ciekawy jest również fakt, że tomatyna, mimo swoich toksycznych właściwości, w uzasadnionych przypadkach może wykazywać działanie terapeutyczne. W medycynie ludowej właściwości rozkurczowe alkaloidu wykorzystywano m. in. do usuwania zaparć powodowanych nadmiernym skurczem w obrębie jelita grubego.
Osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym powinny przed zjedzeniem świeżego pomidora obrać go. Należy pamiętać również, że pomidory nierzadko mogą uczulać, więc powinny ich unikać kobiety karmiące, natomiast dzieciom należy wprowadzać je do diety ostrożnie.