Prozdrowotne właściwości pomidorów
Pomidory w 90 proc. składają się z wody, są niskokaloryczne i mają sporo zasycającego błonnika, dlatego poleca się je osobom na diecie odchudzającej. Ponadto zawierają dużo witamin - m.in. C, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6), a także karoten, kwas foliowy, biotyna i brom, który ma działania uspokajające. W ich składzie znajdują się również antyoksydanty - najważniejszy z nich to likopen - zapewniające skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamujące procesy szybkiego starzenia się tkanek.
Produkty te cechuje spora ilości potasu - aż 280 mg/100 g. Składnik ten stanowi katalizator wielu reakcji enzymatycznych, reguluje ciśnienie krwi, pozwala usuwać nadmiar wody z ustroju oraz warunkuje przewodnictwo nerwowe.
Warto wiedzieć, że pomidory zawierają kwasy kumarowy i chlorogenowy, dzięki którym chronią przed czynnikami rakotwórczymi. Naukowo dowiedziono, że jedzenie pomidorów może odwrócić niektóre szkody spowodowane przez palenie papierosów.