Flan pomarańczowy
Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu, 2 szklanki mleka, 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%), 6 żółtek, 4 jajka, 4 łyżeczki sosu tabasco, 1/4 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzać 1 szklankę cukru na średnim gazie, aż się rozpuści. Nieustannie mieszać za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelać karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23 cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylać naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstawić. W 2-litrowym rondlu podgrzać mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia. W wolnym czasie w średniej misce ubić żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlać gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodać sos tabasco i ekstrakt z pomarańczy. Umieścić miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlać gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piec przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty.
Masę w pucharkach piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z kąpieli wodnej i ustawić na kratce. Ostudzić do temperatury pokojowej. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.