Moskole
Na Podhalu podaje się głównie ziemniaki. Górale robią z nich kluski grulane, bukty i hałuski oraz moskale, czyli placki ziemniaczane pieczone na blasze, niekiedy zastępujące chleb. Przywędrowały w Tatry wraz z jeńcami rosyjskimi w czasie I wojny światowej. To wyjątkowo smaczna, sycąca i bardzo znana potrawa góralska. Jej wykonanie nie jest skomplikowane. Co ważne, nie należy się szczególnie kierować gramami w przepisie. Mówiąc opisowo: mąki ma być mniej więcej 1 część na 5 części ziemniaków.
Składniki: ok. 500 g ziemniaków, ok. 100 g mąki.
Ziemniaki obrać, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości. Odcedzić, odparować i całkowicie wystudzić. Dobrze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem i wymieszać z mąką. Wyrobić rękami ciasto i uformować z niego placuszki o grubości 1-1,5 cm. Kłaść placki na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową i smażyć ok 8-10 minut z każdej strony, na niezbyt dużym ogniu, by się nie przypaliły. Podawać z ulubionym sosem.