Polska żywność - z tych produktów możemy być dumni
Polskie specjały
Specjały polskiej kuchni pod napływem nietypowych produktów z różnych stron świata w pewnym momencie popadły w zapomnienie. Niesłusznie, bo ich smak często jest jedyny w swoim rodzaju i nie do podrobienia. Wielu młodych ludzi doskonale wiedzących czym jest risotto czy tiramisu, nigdy nie jadło prawdziwego śledzia po kaszubsku, bryndzy czy kartaczy. Z roku na rok łatwo zauważyć , że wracamy do rodzimych smaków - zarówno w domowych kuchniach, jak i menu restauracji. Propagować polskie specjały powinniśmy na co dzień, ale dobrą okazją do tego jest też Dzień Polskiej Żywności, który obchodzimy 25 sierpnia. To właśnie pod koniec wakacji jest czas obfitych zbiorów i dożynek. W galerii prezentujemy regionalne specjały, które warto jeść nie tylko podczas targów żywności regionalnej, festynów i imprez folklorystycznych.
Specjały polskiej kuchni pod napływem nietypowych produktów z różnych stron świata, w pewnym momencie popadły w zapomnienie. Niesłusznie, bo ich smak często jest jedyny w swoim rodzaju i nie do podrobienia. Wielu młodych ludzi doskonale wiedzących czym jest risotto czy tiramisu, nigdy nie jadło prawdziwego śledzia po kaszubsku, bryndzy czy kartaczy. Z roku na rok łatwo zauważyć jednak, że wracamy do rodzimych smaków - zarówno w domowych kuchniach, jak i menu restauracji. Propagować polskie specjały powinniśmy na co dzień, ale dobrą okazją do tego jest też Dzień Polskiej Żywności, który obchodzimy 25 sierpnia. To właśnie pod koniec wakacji mamy czas obfitych zbiorów i dożynek. W galerii prezentujemy regionalne specjały, które warto jeść nie tylko podczas targów żywności regionalnej, festynów i imprez folklorystycznych.