Bryndza
Bryndza podhalańska to miękki ser podpuszczkowy, o barwie białej, biało-kremowej lub z lekkim odcieniem seledynowym. Jej smak zazwyczaj jest słony i pikantny, czasem przechodzący w ostry, może być też odrobinę kwaśny. Wszystko zależy od jakości mleka, z którego został zrobiony (na 1 kg sera potrzeba od 4 do 6 litrów). Wytwarzanie bryndzy od setek lat przebiega w ściśle określony i niezmienny sposób. Owce dojone są dwa lub trzy razy na dobę. Oddzielona od serwatki masa serowa jest rozbijana, następnie znowu oddziela się cząstki sera i ugniata je ręcznie w płachcie. Odcedzony ser odkładany jest do dojrzewania. W wyniku fermentacji powstaje tzw. bundz (lub bunc). Aby zmienił się w bryndzę podhalańską, trzeba go raz jeszcze rozkruszyć i wyrobić z solą, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Idealnie smakuje z pajdą świeżego chleba.