Polak zjada co miesiąc ponad kilogram cukru. Większość nieświadomie
Jedna, dwie łyżeczki cukru do kawy czy herbaty to wydaje się mało. Ile cukru rzeczywiście jemy? Przeciętny Polak zjada co miesiąc ponad kilogram cukru, czyli więcej niż jedno opakowanie – pokazują dane GUS. Mimo mniejszych zakupów cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta, szczególnie w formie wyrobów bardziej przetworzonych.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
- Największym spożyciem cukru, wśród podstawowych grup gospodarstw domowych, w przeliczaniu na jedną osobę, charakteryzują się gospodarstwa domowe rolników. W 2016 roku było ono na poziomie o dwie trzecie większym niż w gospodarstwach ogółem. Wyższy od przeciętnej poziom spożycia, obserwowany był również w gospodarstwach emerytów i rencistów – 16,7 kg rocznie na osobę, wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert ds. rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – Z kolei najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność. Zdecydowanie więcej cukru nabywają mieszkańcy wsi, o około pół kilograma miesięcznie na osobę więcej, niż mieszkańcy miast – dodaje Paweł Wyrzykowski.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.