Czym zastąpić cukier?

Choć mamy świadomość, że cukier nie jest zdrowy, większość z nas po prostu go lubi. O informacjach, że cukier odpowiedzialny jest za choroby serca, wywołuje kłopoty z krążeniem, sprzyja nadwadze i cukrzycy staramy się jak najszybciej zapomnieć

Obraz

/ 6Miód - słodka alternatywa

Obraz
© Thinkstock/iStockphoto

Miód
Miodem możemy posłodzić kawę i herbatę, dodać go ciast i sałatek owocowych, posmarować nim kanapki. Jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. Kryją się w nim cukry: glukoza, fruktoza, sacharoza, melecytoza, maltodekstryny oraz związki białkowe, enzymy, kwasy organiczne, między innymi kwas jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy, winowy, mlekowy, masłowy, octowy i winowy, które w dużym stopniu decydują o smaku miodu, a także łatwo przyswajalne witaminy i minerały. Skład zależy od tego z jakiej rośliny został pozyskany, np. więcej witamin i minerałów zawierają miody spadziowe niż nektarowe. Miody mają niebagatelny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim korzystnie działają na serce, poprawiają krążenie oraz obniżają ciśnienie krwi. Regularne jedzenie miodu poprawia pracę układu nerwowego, uspakaja, poprawia samopoczucie, a także pomaga zwalczyć bezsenność. Miód słynie także ze swoich właściwości przeciwgrypowych: ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne oraz uodparniające.

/ 6Syrop klonowy

Obraz
© 123RF

Dziś syrop klonowy przywodzi na myśl przede wszystkim kuchnię kanadyjską, ale zawdzięczamy go Indianom, którzy podobno syrop odkryli przez przypadek. Indianie pozyskiwali go nacinając korę drzewa klonowego i podtykając pod drzewo gliniane naczynie. Dziś syrop zdobywa się w podobny sposób. W drzewie nawierca się, na głębokość 5 cm, od jednej do czterech dziur, do nich podłącza się rurki, którymi spływa syrop. Najwięcej soku wydziela gatunek klonu cukrowego. Sok składa się w 97 proc. z wody, nie charakteryzuje się ani specyficznym zapachem, ani kolorem. Aby otrzymać litr syropu, niezbędne jest czterdzieści litrów soku. Syrop klonowy jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B, a także minerały: potas, wapń i żelazo. Podobnie jak miód, wykazuje działania bakteriobójcze, jednak od miodu jest mniej kaloryczny. Syropem można dosładzać kawę i herbatę, polewać nim desery i naleśniki, ale Kanadyjczycy używają go również do pieczenia mięs: schabów, indyka, wołowiny, skrzydełek kurczaka czy ryb, przede wszystkim łososia.

/ 6Syrop z daktyli

Obraz
© 123RF

Ten ciemnobrązowy syrop uzyskiwany jest w trakcie mielenia daktyli. Odznacza się bardzo słodkim smakiem i można używać go zarówno do słodzenia napojów jak i deserów. Jest naturalny - nie dodaje się do niego sztucznych konserwantów. Syrop z daktyli zaleca się osobom z problemami trawiennymi.

/ 6Lukrecja

Obraz
© archiwum

Korzeń lukrecji, oprócz tego, że jest bardzo słodki, a więc wyśmienicie nadaje się do słodzenia herbat, kompotów i wypieków, ma również właściwości zdrowotne. Korzeń warto stosować przy przeziębieniach, nadciśnieniu, kłopotach z żołądkiem, ma między innymi właściwości antyalergiczne, antybakteryjne i przeciwzapalne.

/ 6Melasa z trzciny cukrowej

Obraz
© CC/Badagnani/BY 3.0

Melasa powstaje podczas produkcji cukru z trzciny cukrowej. Jest gęsta, ma ciemną barwę. Można dodawać ją do ciast, a także używać do słodzenia napojów. Dobrze smakuje jako marynata do mięs, można nią zastąpić miód. Zawiera wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych, w tym witamin z grupy B oraz minerałów, przede wszystkim wapnia oraz żelaza.

/ 6Cukier brzozowy

Obraz
© Thinkstock/iStockphoto

Cukier brzozowy otrzymuje się przez działanie wodą na drewno brzozowe. Wygląda i smakuje jak normalny cukier, jednak różni się tym, że posiada właściwości, które korzystne są dla zdrowia. Dzięki temu, że ułatwia przyswajanie wapnia polecany jest osobom dotkniętym osteoporozą, jego antybakteryjne właściwości podnoszą odporność organizmu, poza tym przeciwdziała powstawaniu próchnicy. Jest polecany osobom, które pragną zrzucić na wadze, a nie potrafią odmówić sobie posłodzenia kawy czy herbaty, ma bowiem dwa razy mniej kalorii niż zwykły cukier.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum