Pizza z jajkiem
Składniki: 8 g świeżych drożdży, 230 ml ciepłej wody, 1/4 łyżeczki cukru, 125 g mąki pszennej, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżki łyżki oleju, 400 g świeżego szpinaku, 100 ml śmietany, 2 jajka przepiórcze, 1 łyżeczka masła, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotowanie: ciasto na pizzę przygotować według instrukcji przy pizzy z czekoladą. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Masą posmarować ciasto, dodać podsmażony, doprawiony gałką, solą i pieprzem szpinak. Zrobić dwa wgłębienia i powoli wbić w nie jajka. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.