Pizza inne niż wszystkie - z kalafiora, czekoladowa i z burakami
Pizza to danie, które chętnie i często zamawiamy w lokalu lub z dowozem do domu. Początkowo wypiekana w Grecji, największą popularność zyskała w 1889 roku, kiedy to neapolitańscy kucharze zaserwowali ją podczas wizyty Margherity Sabaudzkiej. Na cieście ułożono dodatki w barwach charakterystycznych dla włoskiej flagi. Niektóre źródła podają, że codziennie na świecie sprzedaje się około 13 milionów pudełek pizzy. Nic dziwnego więc, że danie to 9 lutego ma swoje święto. O ile każdy z nas może kupić klasycznie wypiekany placek z ulubionymi składnikami, o tyle rzadziej mamy okazję zjeść nietypową wersję pizzy. Oto kilka oryginalnych i prostych propozycji.
Nie tylko klasyczna
Pizza to danie, które chętnie i często zamawiamy w lokalu lub z dowozem do domu. Początkowo wypiekana w Grecji, największą popularność zyskała w 1889 roku, kiedy to neapolitańscy kucharze zaserwowali ją podczas wizyty Margherity Sabaudzkiej. Na cieście ułożono dodatki w barwach charakterystycznych dla włoskiej flagi - bazylię, mozzarellę i pomidory. Niektóre źródła podają, że codziennie na świecie sprzedaje się około 13 milionów pudełek pizzy. Nic dziwnego, że danie to 9 lutego ma swoje święto. O ile każdy z nas może kupić klasycznie wypiekany placek z ulubionymi składnikami, o tyle rzadziej mamy okazję zjeść nietypową wersję pizzy. Oto kilka oryginalnych i prostych propozycji.
Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki: 1 mały kalafior, 1 jajko, 2 łyżki otrębów, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 3 łyżki parmezanu, 1 mała cukinia pokrojona w szersze wstążki, zblanszowane szparagi, 3 łyżki sosu pomidorowego, 1 łyżka pesto, świeża bazylia.
Przygotowanie: kalafiora zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z rozbełtanym jajkiem, otrębami i doprawić do smaku. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C, tak aby spód lekko stwardniał. Następnie posmarować sosem, posypać serem i ułożyć składniki. Włożyć do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Pizza doskonale smakuje z innymi kolorowymi warzywami oraz z mięsnymi dodatkami, np. salami, prosciutto.
Pizza z czekoladą
Składniki: 8 g świeżych drożdży, 230 ml ciepłej wody, 1/4 łyżeczki cukru, 125 g mąki pszennej, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżki łyżki oleju, 200 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady białej, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła (+ do wysmarowania blaszki). Opcjonalnie w ramach dodatków: borówki, wiórki kokosowe, orzechy.
Przygotowanie: drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą. Dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki, a następnie dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans, aby wyrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i drożdże. Ciasto wyrabiać przez ok. 20 minut, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie masę rozprowadzić na blasze do pizzy posmarowanej masłem (może być też od tortownicy o średnicy 23 cm). Ponownie przykryć ściereczkę i odczekać pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej w osobnych miseczkach. Pizzę piec 7 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjąć nałożyć czekoladę mleczną i białą, a za pomocą wykałaczki zrobić wzorki. Pizzę włożyć jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika. Po tym czasie można nałożyć dodatki i podawać.
Pizza na spodzie z kaszy
Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 250 g pieczarek, 1 mały bakłażan, 2 pomidory, 3 łyżki sosu pomidorowego, 1/2 szklanki startego sera do zapiekania, listki świeżej bazylii, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: kaszę doprawić i rozetrzeć za pomocą drewnianej łyżki. Gładką masę nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczarki i bakłażana pokroić w plasterki, a następnie podsmażyć kilka minut na odrobinie oliwy. Na spód pizzy nałożyć sos pomidorowy, dodać pieczarki, bakłażana i pomidora pokrojonego w ćwiartki. Zapiec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Przed podaniem dodać bazylię.
Pizza z burakami
Składniki: 8 g świeżych drożdży, 230 ml ciepłej wody, 1/4 łyżeczki cukru, 125 g mąki pszennej, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżki łyżki oleju, 2 ugotowane buraki, 2 łyżki sosu pomidorowego, 150 g fety, 1 garść orzeszków piniowych, rozmaryn, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie).
Przygotowanie: ciasto na pizzę przygotować według instrukcji przy pizzy z czekoladą. Na podpieczony spód nałożyć pozostałe składniki, zaczynając od sosu, a następnie przykrywając go cienki pokrojonymi burakami, posypując pokruszoną fetą. Dodać orzeszki, rozgniecione ząbki czosnku i posiekany rozmaryn. Zapiekać jeszcze około 15 minut.
Pizza z jajkiem
Składniki: 8 g świeżych drożdży, 230 ml ciepłej wody, 1/4 łyżeczki cukru, 125 g mąki pszennej, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżki łyżki oleju, 400 g świeżego szpinaku, 100 ml śmietany, 2 jajka przepiórcze, 1 łyżeczka masła, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotowanie: ciasto na pizzę przygotować według instrukcji przy pizzy z czekoladą. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Masą posmarować ciasto, dodać podsmażony, doprawiony gałką, solą i pieprzem szpinak. Zrobić dwa wgłębienia i powoli wbić w nie jajka. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.