Pizza inne niż wszystkie - z kalafiora, czekoladowa i z burakami

Pizza to danie, które chętnie i często zamawiamy w lokalu lub z dowozem do domu. Początkowo wypiekana w Grecji, największą popularność zyskała w 1889 roku, kiedy to neapolitańscy kucharze zaserwowali ją podczas wizyty Margherity Sabaudzkiej. Na cieście ułożono dodatki w barwach charakterystycznych dla włoskiej flagi. Niektóre źródła podają, że codziennie na świecie sprzedaje się około 13 milionów pudełek pizzy. Nic dziwnego więc, że danie to 9 lutego ma swoje święto. O ile każdy z nas może kupić klasycznie wypiekany placek z ulubionymi składnikami, o tyle rzadziej mamy okazję zjeść nietypową wersję pizzy. Oto kilka oryginalnych i prostych propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Nie tylko klasyczna

Obraz
© 123RF.COM

Pizza to danie, które chętnie i często zamawiamy w lokalu lub z dowozem do domu. Początkowo wypiekana w Grecji, największą popularność zyskała w 1889 roku, kiedy to neapolitańscy kucharze zaserwowali ją podczas wizyty Margherity Sabaudzkiej. Na cieście ułożono dodatki w barwach charakterystycznych dla włoskiej flagi - bazylię, mozzarellę i pomidory. Niektóre źródła podają, że codziennie na świecie sprzedaje się około 13 milionów pudełek pizzy. Nic dziwnego, że danie to 9 lutego ma swoje święto. O ile każdy z nas może kupić klasycznie wypiekany placek z ulubionymi składnikami, o tyle rzadziej mamy okazję zjeść nietypową wersję pizzy. Oto kilka oryginalnych i prostych propozycji.

/ 6Pizza na spodzie z kalafiora

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 mały kalafior, 1 jajko, 2 łyżki otrębów, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 3 łyżki parmezanu, 1 mała cukinia pokrojona w szersze wstążki, zblanszowane szparagi, 3 łyżki sosu pomidorowego, 1 łyżka pesto, świeża bazylia.

Przygotowanie: kalafiora zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z rozbełtanym jajkiem, otrębami i doprawić do smaku. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C, tak aby spód lekko stwardniał. Następnie posmarować sosem, posypać serem i ułożyć składniki. Włożyć do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Pizza doskonale smakuje z innymi kolorowymi warzywami oraz z mięsnymi dodatkami, np. salami, prosciutto.

/ 6Pizza z czekoladą

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 8 g świeżych drożdży, 230 ml ciepłej wody, 1/4 łyżeczki cukru, 125 g mąki pszennej, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżki łyżki oleju, 200 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady białej, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła (+ do wysmarowania blaszki). Opcjonalnie w ramach dodatków: borówki, wiórki kokosowe, orzechy.

Przygotowanie: drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą. Dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki, a następnie dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans, aby wyrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i drożdże. Ciasto wyrabiać przez ok. 20 minut, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie masę rozprowadzić na blasze do pizzy posmarowanej masłem (może być też od tortownicy o średnicy 23 cm). Ponownie przykryć ściereczkę i odczekać pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej w osobnych miseczkach. Pizzę piec 7 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjąć nałożyć czekoladę mleczną i białą, a za pomocą wykałaczki zrobić wzorki. Pizzę włożyć jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika. Po tym czasie można nałożyć dodatki i podawać.

/ 6Pizza na spodzie z kaszy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 250 g pieczarek, 1 mały bakłażan, 2 pomidory, 3 łyżki sosu pomidorowego, 1/2 szklanki startego sera do zapiekania, listki świeżej bazylii, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: kaszę doprawić i rozetrzeć za pomocą drewnianej łyżki. Gładką masę nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczarki i bakłażana pokroić w plasterki, a następnie podsmażyć kilka minut na odrobinie oliwy. Na spód pizzy nałożyć sos pomidorowy, dodać pieczarki, bakłażana i pomidora pokrojonego w ćwiartki. Zapiec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Przed podaniem dodać bazylię.

/ 6Pizza z burakami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 8 g świeżych drożdży, 230 ml ciepłej wody, 1/4 łyżeczki cukru, 125 g mąki pszennej, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżki łyżki oleju, 2 ugotowane buraki, 2 łyżki sosu pomidorowego, 150 g fety, 1 garść orzeszków piniowych, rozmaryn, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie).

Przygotowanie: ciasto na pizzę przygotować według instrukcji przy pizzy z czekoladą. Na podpieczony spód nałożyć pozostałe składniki, zaczynając od sosu, a następnie przykrywając go cienki pokrojonymi burakami, posypując pokruszoną fetą. Dodać orzeszki, rozgniecione ząbki czosnku i posiekany rozmaryn. Zapiekać jeszcze około 15 minut.

/ 6Pizza z jajkiem

Obraz

Składniki: 8 g świeżych drożdży, 230 ml ciepłej wody, 1/4 łyżeczki cukru, 125 g mąki pszennej, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżki łyżki oleju, 400 g świeżego szpinaku, 100 ml śmietany, 2 jajka przepiórcze, 1 łyżeczka masła, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Przygotowanie: ciasto na pizzę przygotować według instrukcji przy pizzy z czekoladą. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Masą posmarować ciasto, dodać podsmażony, doprawiony gałką, solą i pieprzem szpinak. Zrobić dwa wgłębienia i powoli wbić w nie jajka. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii