Pizza na spodzie z kaszy
Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 250 g pieczarek, 1 mały bakłażan, 2 pomidory, 3 łyżki sosu pomidorowego, 1/2 szklanki startego sera do zapiekania, listki świeżej bazylii, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: kaszę doprawić i rozetrzeć za pomocą drewnianej łyżki. Gładką masę nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczarki i bakłażana pokroić w plasterki, a następnie podsmażyć kilka minut na odrobinie oliwy. Na spód pizzy nałożyć sos pomidorowy, dodać pieczarki, bakłażana i pomidora pokrojonego w ćwiartki. Zapiec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Przed podaniem dodać bazylię.