Kurczak pieczony na butelce
Kurczak nabity na butelkę to stara metoda przygotowywania drobiu. Najważniejsze, aby okaz nie był zbyt duży, ponieważ trudno go będzie wtedy usadzić na szyjce. Butelkę dokładnie umyj, zerwij naklejkę i usuń pozostałości kleju. Przed pieczeniem natrzyj kurczaka dokładnie solą. Mięso zamarynuj w maśle, czosnku i ulubionych przyprawach. Nabij kurczaka na butelkę, tak aby szyjka delikatnie wystawała. Butelkę z kurczakiem ustaw w naczyniu z wodą i piecz przez 2 godziny w 180 stopniach C.
Kiedy napój osiągnie w piekarniku odpowiednią temperaturę, zaczyna się wylewać i obklejać skórkę. Dzięki temu staje się ona wyjątkowo chrupiąca. Podczas pieczenia należy doglądać mięsa i jeżeli piwo nie wylewa się, co jakiś czas dosyp do niego odrobinę soli.