Propozycje potraw
Piwo to nie tylko złoty, alkoholowy trunek, ale także doskonałe uzupełnienie potraw przyrządzanych w domowej kuchni. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Dania z wykorzystaniem piwa są dla każdego, nie tylko dla piwoszy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kurczak pieczony na butelce
Kurczak nabity na butelkę to stara metoda przygotowywania drobiu. Najważniejsze, aby okaz nie był zbyt duży, ponieważ trudno go będzie wtedy usadzić na szyjce. Butelkę dokładnie umyj, zerwij naklejkę i usuń pozostałości kleju. Przed pieczeniem natrzyj kurczaka dokładnie solą. Mięso zamarynuj w maśle, czosnku i ulubionych przyprawach. Nabij kurczaka na butelkę, tak aby szyjka delikatnie wystawała. Butelkę z kurczakiem ustaw w naczyniu z wodą i piecz przez 2 godziny w 180 stopniach C.
Kiedy napój osiągnie w piekarniku odpowiednią temperaturę, zaczyna się wylewać i obklejać skórkę. Dzięki temu staje się ona wyjątkowo chrupiąca. Podczas pieczenia należy doglądać mięsa i jeżeli piwo nie wylewa się, co jakiś czas dosyp do niego odrobinę soli.
Racuchy z jabłkami z dodatkiem piwa
Tradycyjne placki z jabłkami to ulubiona przekąska wielu z nas. Przypomina nam o beztroskich latach dzieciństwa. Do przygotowania ich można użyć ciemnego piwa, które nada im charakterystycznego smaku. 2 żółtka ubij z oliwą, dodaj 250 g mąki oraz szczyptę soli. Do masy dodaj powoli szklankę piwa. Przykryj miskę ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Dodaj jabłka oraz cynamon. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z cukrem pudrem.
Szaszłyki wołowe
Szaszłyki wołowe marynowane w piwie i sosie sojowym to idealne danie na grilla. Sprawdza się także przyrządzone na patelni grillowej. Piwo połącz z sosem sojowym i sokiem z limonki. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj starty na tarce o drobnych oczkach imbir oraz chilli i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Plasterki wołowiny zanurz w marynacie i odstaw na 3 godziny. Następnie każdy kawałek nabij na wykałaczkę i smaż na rozgrzanym oleju na patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony. Ostre przyprawy połączone z piwem nadają wołowinie orientalny smak.
Żeberka duszone w piwie
Żeberka w piwie podbijają podniebienia wszystkich fanów mięsa. Żeberka oczyść i przygotuj odpowiednie porcje. Oprósz solą, pieprzem i papryka. Rozgrzej olej i na ostrym ogniu podsmaż żeberka. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Do cebuli wlej piwo i zagotuj. Przelej do garnka z żeberkami, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś na wolnym ogniu, aż żeberka będą wystarczająco miękkie.
Biramisu
Biramisu to nietypowa odmiana tiramisu. Jego sekretem jest moczenie biszkoptów w piwie, a nie w kawie, jak ma to miejsce w tradycyjnym przepisie.
Żółtka ubij z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubij z solą na sztywno i stopniowo dodaj do kremu z mascarpone. Do miski wlej piwo, w którym mocz biszkopty. Należy robić to naprawdę krótko, aby nie straciły kruchości. Z zamoczonych biszkoptów układamy pierwszą warstwę deseru w dużym naczyniu. Następnie rozprowadź równomiernie warstwę kremu. Powtórz te czynności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę (którą powinien być krem) posyp dużą ilością kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj schłodzone.