Sok z buraków
Sok z buraków jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz składników mineralnych i witamin. Ten wzmacniający napój polecany jest osobą cierpiącym na anemię i rekonwalescentom. Zawarte w soku z buraków antocyjany pomagają w lepszym przyswajaniu tlenu przez komórki. Ponadto ma właściwości neutralizujące wolne rodniki i wspomagające układ krwionośny. Szkarłatny sok ma też właściwości detoksykacyjne - przede wszystkim usuwa z organizmu mocznik. To też świetny lek na chorobę nadciśnieniową, wzdęcia i zaparcia, nadkwasotę czy dolegliwości układu trawiennego. Jeśli zaczniemy pić sok z tych warzyw, wzmocnimy system nerwowy i poprawimy pamięć. Uda nam się pokonać przeziębienie, ponieważ buraki posiadają duże ilości witaminy C. Warzywa te mają w sobie dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Uważa się też, że buraki doskonale wpływają na wątrobę, a sok z nich ma silne właściwości antynowotworowe (właśnie dzięki śladowej zawartości cezu). Polecany jest wszystkim, ale osoby cierpiące na
cukrzycę powinny ostrożnie delektować się tym napojem ze względu na dużą zawartość cukrów.