Sok z jabłek
Surowy sok jabłkowy zachowuje większość właściwości świeżych owoców - naturalny smak i zapach, a także składniki odżywcze. A jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających lub oczyszczających, m.in. dzięki zawartości pektyn, które wymiatają z organizmu niektóre trujące związki (wiążą np. kobalt i ołów w nierozpuszczalne sole). Ważne jednak, by przed wrzuceniem owoców do sokowirówki nie odrzucać tego, co najcenniejsze, czyli skórki i gniazd nasiennych. Mętne soki bogate są bogate w błonnik, który jest wielkim sprzymierzeńcem w walce z nadwagą, gdyż wchłaniając wodę, pęcznieje i wypełnia żołądek, dzięki czemu opóźnia uczucie głodu. Ponadto, zmniejsza on wchłanianie cukrów oraz tłuszczów oraz stabilizuje przemianę materii. Z wszystkich witamin obecnych w jabłkach najważniejsza jest wit. C, czyli postrach wolnych rodników, przeciwdziała wiotczeniu skóry i powstawaniu pierwszych zmarszczek.