Pijesz i chudniesz!
Kilka razy do roku przez 3-4 dni można pić tylko soki. Albo wybrać inny wariant i ustanowić sobie jeden sokowy dzień w tygodniu. Taka powinno pomóc w zgubienie kilku kilogramów. Po jakie soki warto sięgnąć?
Soki, które warto pić
Kilka razy do roku przez 3-4 dni można pić tylko soki. Albo wybrać inny wariant i ustanowić sobie jeden sokowy dzień w tygodniu. Taka kuracja powinna zagwarantować zgubienie kilku kilogramów. Po jakie soki warto sięgnąć?
Bez niego nie może obejść się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Seler naciowy - bo o nim mowa - jest nie tylko niskokaloryczny, ale też świetnie radzi sobie z toksynami w organizmie. Pobudza przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty uboczne tego procesu tj. kwas moczowy, który osadzając się w tkankach, doprowadzić może do poważnych chorób stawów. To dobry napój dla wszystkich, którzy jedzą zbyt dużo produktów białkowych, wówczas bowiem mamy zbyt wysoki poziom kwasu moczowego. To też prawdziwa bomba witaminowa - seler naciowy zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Ma w sobie też naturalną wit. B-kompleks łącznie z kwasem foliowym i wit. PP. Zawartość beta-karotenu zależy od odmiany - w tych o jaśniejszych łodygach jest go mniej. Seler dostarcza też wielu składników mineralnych - fosforu, wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Zmieszany z sokiem marchwiowym stanowi prawdziwy eliksir młodości, który podobno uwielbiają gwiazdy Hollywood. Szklanka wypita na czczo nie
tylko oczyszcza organizm, ale też likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami.
Sok z marchwi
Nie ma chyba lepszego i bardziej smacznego źródła beta-karotenu niż sok z marchwi. Pamiętajmy tylko, by pić go z dodatkiem kilku kropel oliwy, która umożliwi przyswojenie cennych substancji. Ten napój doskonale wpływa na cerę - polepszając koloryt skóry i uelastyczniając ją. Wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, zawarta w marchwi celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu - czyni ją to skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza ważnych związków mineralnych tj. wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas - to im właśnie zawdzięczamy jędrne ciało oraz zdrowe i mocne włosy i paznokcie. Poza tym beta -karoten posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników w organizmie - szklanka soku dziennie może okazać się dobrą kuracją antynowotworową. Witamina A wspaniale działa również na wzrok.
Sok z pomidorów
Sok z pomidorów to nie tylko świetne "lekarstwo" na kaca. Kryje w sobie prawdziwą skarbnicę witaminy A, potasu, magnezu, a przede wszystkim likopenu - jednego z przeciwutleniaczy, znanego z silnego działania antynowotworowego. Gdy jemy zbyt dużo fast foodów i innych przekąsek z dużą ilością soli, najlepiej sięgnąć właśnie po szklankę tego soku. Naukowcy dowiedli bowiem, że potas neutralizuje szkodliwe działanie soli. A to właśnie jej nadmiar podwyższa ciśnienie, powoduje zatrzymanie wody w organizmie oraz skurcze mięśni. Sok pomidorowy pozytywnie wpływa również na pracę układu pokarmowego ze względu na obecność błonnika - regulując trawienie przeciwdziała zaparciom i ogranicza przyrost masy ciała. Sok ten alkalizuje organizm i oczyszcza go z toksyn. Poza tym regeneruje skórę - głównie ze względu na obecność wit. C.
Sok z grejpfruta
Grejpfruty są owiane sławą owoców, które wspomagają odchudzanie. Regularne jedzenie tych cytrusów zwiększa tempo przemiany materii, pobudza wytwarzanie soków trawiennych, reguluje pracę pęcherzyka żółciowego, obniża też poziom szkodliwych trójglicerydów i rozpuszcza złogi w tętnicach. Grejpfruty zaliczają się do produktów o niskim indeksie glikemicznym. A więc po wypiciu soku, poziom cukru we krwi opada powoli, w związku z czym dłużej odczuwamy sytość. Napój jest niskokaloryczny, zawiera niewielkie ilości błonnika oraz duże ilości witaminy C - wystarczy wycisnąć sok z jednego owocu, by dostarczyć więcej tej witaminy niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Witamina C z kolei bierze udział w produkcji noradrenaliny, która pomaga uwolnić tłuszcz z komórek tłuszczowych. A to ułatwia organizmowi sięganie do zapasów, by pozyskać energię. Poza tym w soku znajduje się także wit. A, E i P oraz karoteny i likopen, czyli przeciwutleniacze. Warto pić soki z ciemniejszych odmian, zawierających więcej cennych substancji.
Sok z ananasa
Orzeźwiający smak to nie jedyna zaleta soku z ananasa. Ma on opinię skutecznego pogromcy tłuszczów. Jest wyjątkowy przede wszystkim ze względu na obecność bromeliny - enzymu, który pomaga w trawieniu białka i reguluje przemianę materii. Dlatego też picie soku lub jedzenie samego owocu jest polecane w różnych dietach. Oprócz tego zawiera cukry, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B i witaminę C. Ta ostatnia w połączeniu z wit. B6 i B3 steruje produkcją L-karnityny, która pośredniczy w spalaniu tłuszczów. Bromelina jest także szeroko stosowana w leczeniu siniaków, stłuczeń, ran oraz obrzęków pooperacyjnych. Dodatkowo łagodzi ból i przyspiesza gojenie. Na dodatek ananas zawiera tryptaminę działająca antydepresyjnie i serotoninę, która zarówno odpręża jak i poprawia zdolność myślenia.
Sok z jabłek
Surowy sok jabłkowy zachowuje większość właściwości świeżych owoców - naturalny smak i zapach, a także składniki odżywcze. A jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających lub oczyszczających, m.in. dzięki zawartości pektyn, które wymiatają z organizmu niektóre trujące związki (wiążą np. kobalt i ołów w nierozpuszczalne sole). Ważne jednak, by przed wrzuceniem owoców do sokowirówki nie odrzucać tego, co najcenniejsze, czyli skórki i gniazd nasiennych. Mętne soki bogate są bogate w błonnik, który jest wielkim sprzymierzeńcem w walce z nadwagą, gdyż wchłaniając wodę, pęcznieje i wypełnia żołądek, dzięki czemu opóźnia uczucie głodu. Ponadto, zmniejsza on wchłanianie cukrów oraz tłuszczów oraz stabilizuje przemianę materii. Z wszystkich witamin obecnych w jabłkach najważniejsza jest wit. C, czyli postrach wolnych rodników, przeciwdziała wiotczeniu skóry i powstawaniu pierwszych zmarszczek.
Sok z buraków
Sok z buraków jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz składników mineralnych i witamin. Ten wzmacniający napój polecany jest osobą cierpiącym na anemię i rekonwalescentom. Zawarte w soku z buraków antocyjany pomagają w lepszym przyswajaniu tlenu przez komórki. Ponadto ma właściwości neutralizujące wolne rodniki i wspomagające układ krwionośny. Szkarłatny sok ma też właściwości detoksykacyjne - przede wszystkim usuwa z organizmu mocznik. To też świetny lek na chorobę nadciśnieniową, wzdęcia i zaparcia, nadkwasotę czy dolegliwości układu trawiennego. Jeśli zaczniemy pić sok z tych warzyw, wzmocnimy system nerwowy i poprawimy pamięć. Uda nam się pokonać przeziębienie, ponieważ buraki posiadają duże ilości witaminy C. Warzywa te mają w sobie dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Uważa się też, że buraki doskonale wpływają na wątrobę, a sok z nich ma silne właściwości antynowotworowe (właśnie dzięki śladowej zawartości cezu). Polecany jest wszystkim, ale osoby cierpiące na
cukrzycę powinny ostrożnie delektować się tym napojem ze względu na dużą zawartość cukrów.
Sok z ogórków
Ogórki świetnie nadają się dla osób, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy. I chociaż płynna wersja ogórków może nie jest zbyt zachęcająca, to jednak warto spróbować. Po pierwsze - warzywa te są niskokaloryczne i zawierają dużo wody, co sprawia, że są idealnym sposobem na ugaszenie pragnienia. Poza tym ogórki wykazują działanie moczopędne i pomagają także usunąć toksyny z ludzkiego organizmu. Sok jest dobry dla wszystkich mających problemy z opuchlizną wywołaną chorobami układu krążenia, a także dla diabetyków. Jednak jest pewna wada, ogórek zawiera również enzym askorbinowy, który niestety neutralizuje witaminę C, z tego też powodu nie powinno się np. mieszać ze sobą soku ogórkowego z pomidorowym, bo pomidor traci znacznie w tym "związku".
Sok z jagód lub borówek amerykańskich
Ci, którzy przezornie zamrozili je w sezonie, teraz mogą cieszyć się prawdziwą ucztą. Zwłaszcza borówki amerykańskie są odporne na niską temperaturę i nawet po rozmrożeniu zachowują swoje właściwości. Ciemny sok zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy. Warto pamiętać, że jagody są również potężnym zastrzykiem witaminy C. Są również bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, PP) oraz minerały - potas, fosfor i wapń. Jagody mają bardzo mało kalorii, więc ich naturalny sok można pić bez ograniczeń. Zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby). Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy - foliowy i egalowy. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny.