Sok z grejpfruta
Grejpfruty są owiane sławą owoców, które wspomagają odchudzanie. Regularne jedzenie tych cytrusów zwiększa tempo przemiany materii, pobudza wytwarzanie soków trawiennych, reguluje pracę pęcherzyka żółciowego, obniża też poziom szkodliwych trójglicerydów i rozpuszcza złogi w tętnicach. Grejpfruty zaliczają się do produktów o niskim indeksie glikemicznym. A więc po wypiciu soku, poziom cukru we krwi opada powoli, w związku z czym dłużej odczuwamy sytość. Napój jest niskokaloryczny, zawiera niewielkie ilości błonnika oraz duże ilości witaminy C - wystarczy wycisnąć sok z jednego owocu, by dostarczyć więcej tej witaminy niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Witamina C z kolei bierze udział w produkcji noradrenaliny, która pomaga uwolnić tłuszcz z komórek tłuszczowych. A to ułatwia organizmowi sięganie do zapasów, by pozyskać energię. Poza tym w soku znajduje się także wit. A, E i P oraz karoteny i likopen, czyli przeciwutleniacze. Warto pić soki z ciemniejszych odmian, zawierających więcej cennych substancji.