Ślimaki z masłem i pietruszką
Składniki: 16 mrożonych winniczków (ich przygotowanie jest mniej czasochłonne niż świeżych), marchewka, korzeń pietruszki, 1 pęczek natki pietruszki, bulion warzywny, 3 ząbki czosnku, 150 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki oregano, kilka listków bazylii, sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie: winniczki wrzucić na około 7 minut do wrzątku. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Mięczaki wyciągnąć szpikulcem ze skorupek, odkroić przednią część. Mięso umieścić w bulionie z dodatkiem marchewki i korzenia pietruszki, lekko posolić i gotować około 2,5 godziny aż będzie miękkie. Oczyszczone muszle gotować pół godziny w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować nadzienie. Posiekać natkę i czosnek. Dodać bazylię, doprawić do smaku i całość połączyć z masłem na jednolitą masę. Do wystudzonych muszli nałożyć mięso, masło czosnkowe i piec w 200 stopniach C przez ok. 10-15 minut.