Jabłka pieczone z płatkami owsianymi
Składniki: 6 kwaśnych jabłek (np. idared, spartan), 2 łyżki rodzynek, pół cytryny, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżka masła.
Przygotowanie: jabłka obrać do połowy i wyjąć gniazda nasienne, tworząc miseczki. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Rodzynki zalać wrzątkiem w miseczce. Wymieszać w naczyniu płatki owsiane z brązowym cukrem i mąką. Dosypać cynamon i sól, dodać łyżkę masła i zagnieść. Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Ułożyć masę z płatków owsianych. Piec 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać solo lub z waniliowym budyniem w pucharkach.