Pieczone jabłka - pyszny, lekki i prosty deser
Pomysł na rozgrzewające i aromatyczne danie na słodko.
Jabłka prosto z piekarnika
Polska jabłkami stoi i z roku na rok coraz bardziej przekonujemy się do owoców z naszych rodzimych sadów. Chętnie chrupiemy je w surowej postaci w ramach przekąski. Ale prawdziwy smak i aromat owoce te zyskują po obróbce termicznej. Już w XVII i XVIII wieku na dworach serwowano pieczone jabłka w ramach deseru. Taka forma jest dużo bardziej delikatna dla układu pokarmowego. Ich przygotowanie od lat nie zmieniło się - jabłka należy "umyć, wydrążyć, wgłębienia wypełnić konfiturami, upiec w piekarniku. Podawać na gorąco lub ostudzone, posypane cukrem pudrem albo przybrane bita śmietanką". Osobom na diecie odchudzającej poleca się nafaszerowanie jabłek niewielką ilością bakalii oraz doprawienie ich cynamonem oraz imbirem, czyli przyprawami, które poprawiają trawienie i przyśpieszają metabolizm. Z kolei dodatek miodu to sposób na wzmocnienie organizmu. Podpowiadamy, jakie właściwości skrywają pieczone jabłka i jak najlepiej je przygotować.
Pieczone jabłka - czy są zdrowe?
Pieczone jabłka, podobnie jak te surowe, zawierają sporą ilość pektyn i błonnika. Pektyny przyśpieszają przemianę materii, oczyszczają organizm i korzystnie wpływają na poziom cholesterolu, z kolei błonnik pozwala usuwać zbędne resztki pokarmowe z jelit i syci na dłużej. Łatwiej się trawią, dzięki czemu polecane są dzieciom i osobom starszym. Niestety, wysokie temperatury sprawiają, że w jabłkach spada ilość witaminy C - tę warto jednak przyjmować spożywając inne produkty (sprawdź: 10 roślin, które mają najwięcej witaminy C)
. Warto też dodać, że pieczone jabłka mają więcej kalorii niż surowe, dlatego powinny spożywane być z umiarem. Nie trzeba ich też dodatkowo dosładzać, bo poprzez utratę wody w naturalny sposób stają się słodsze.
Jabłka pieczone z orzechami i przyprawami korzennymi
Składniki: 4 duże jabłka, 4 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżka cynamonu, 6 kulek ziela angielskiego, 1 łyżka goździków, 3 łyżki rodzynek, cukier puder do dekoracji (opcjonalnie).
Przygotowanie: rodzynki sparzyć, wysuszyć i odstawić. W moździerzu utrzeć ziele, goździki i połączyć z cynamonem. Jabłka umyć i odciąć górne części (którymi przed pieczeniem należy nakryć nafaszerowane owoce). Wydrążyć gniazda nasienne, tworząc miseczki i grubszych ściankach. Orzechy posiekać i połączyć z miodem, rodzynkami i przyprawami. Mieszanką wypełnić jabłka, zakryć odciętymi wcześniej kawałkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 35 minut.
Jabłka pieczone z sosem waniliowym
Składniki: 6 sporych jabłek(najlepiej zimowe typu szara reneta), 2 łyżki miodu, 2 łyżki posiekanych orzechów i 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka cynamonu, 1/2 budyniu waniliowego, 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie: odciąć górne części jabłek i odłożyć na bok. Wydrążyć gniazda nasienne. Do środka nałożyć po równo: bakalie, miód, cynamon. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, dosładzamy cukrem waniliowym, wypełniamy nim równomiernie jabłka i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 minut (tym razem z "kapeluszami" z odciętych wcześniej części).
Jabłka pieczone z żurawiną
Składniki: 4 średnie jabłka, 1 kromka chleba, 8 łyżek żurawiny suszonej, 2 łyżki żurawiny ze słoiczka, 4 łyżki miodu, 3 łyżki migdałów całych.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ściąć górne i dolne części jabłek, wydrążyć gniazda nasienne. Na dno każdego wgłębienia w jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba. Jabłka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wypełnić oboma rodzajami żurawiny i migdałami. Nałożyć odcięte górne części. Piec ok. 30 minut.
Jabłka pieczone z płatkami owsianymi
Składniki: 6 kwaśnych jabłek (np. idared, spartan), 2 łyżki rodzynek, pół cytryny, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżka masła.
Przygotowanie: jabłka obrać do połowy i wyjąć gniazda nasienne, tworząc miseczki. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Rodzynki zalać wrzątkiem w miseczce. Wymieszać w naczyniu płatki owsiane z brązowym cukrem i mąką. Dosypać cynamon i sól, dodać łyżkę masła i zagnieść. Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Ułożyć masę z płatków owsianych. Piec 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać solo lub z waniliowym budyniem w pucharkach.