Pieczone jabłka - pyszny, lekki i prosty deser
Jabłka prosto z piekarnika
Pomysł na rozgrzewające i aromatyczne danie na słodko.
Polska jabłkami stoi i z roku na rok coraz bardziej przekonujemy się do owoców z naszych rodzimych sadów. Chętnie chrupiemy je w surowej postaci w ramach przekąski. Ale prawdziwy smak i aromat owoce te zyskują po obróbce termicznej. Już w XVII i XVIII wieku na dworach serwowano pieczone jabłka w ramach deseru. Taka forma jest dużo bardziej delikatna dla układu pokarmowego. Ich przygotowanie od lat nie zmieniło się - jabłka należy "umyć, wydrążyć, wgłębienia wypełnić konfiturami, upiec w piekarniku. Podawać na gorąco lub ostudzone, posypane cukrem pudrem albo przybrane bita śmietanką". Osobom na diecie odchudzającej poleca się nafaszerowanie jabłek niewielką ilością bakalii oraz doprawienie ich cynamonem oraz imbirem, czyli przyprawami, które poprawiają trawienie i przyśpieszają metabolizm. Z kolei dodatek miodu to sposób na wzmocnienie organizmu. Podpowiadamy, jakie właściwości skrywają pieczone jabłka i jak najlepiej je przygotować.