Jabłka pieczone z orzechami i przyprawami korzennymi
Składniki: 4 duże jabłka, 4 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżka cynamonu, 6 kulek ziela angielskiego, 1 łyżka goździków, 3 łyżki rodzynek, cukier puder do dekoracji (opcjonalnie).
Przygotowanie: rodzynki sparzyć, wysuszyć i odstawić. W moździerzu utrzeć ziele, goździki i połączyć z cynamonem. Jabłka umyć i odciąć górne części (którymi przed pieczeniem należy nakryć nafaszerowane owoce). Wydrążyć gniazda nasienne, tworząc miseczki i grubszych ściankach. Orzechy posiekać i połączyć z miodem, rodzynkami i przyprawami. Mieszanką wypełnić jabłka, zakryć odciętymi wcześniej kawałkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 35 minut.