Pasztet wieprzowy
Najbardziej popularnym rodzajem pasztetu jest ten, przygotowywany z wieprzowiny. Do jego przygotowania potrzebujemy przede wszystkim dość tłustego mięsa wieprzowego. Jeśli użyjemy chudego, pasztet będzie suchy i niesmaczny. Składnikami naszego pasztetu są: kilogram surowego boczku, kilogram surowej szynki, pół kilograma wątroby, trzy czerstwe bułki, cztery jajka, pieprz, sól, majeranek, mielona gałka muszkatołowa. Mięso i wątrobę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i przepuszczamy przez maszynkę o małych oczkach. Mielimy również namoczone wcześniej w mleku bułki. W misce mieszamy mięso z bułką, dodajemy jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wlewamy masę. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.