Focaccia z pomidorami i ziołami
Składniki na sześć porcji: 2 średnie ziemniaki, 500 g mąki, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 20 pomidorków koktajlowych, oliwa extra vergine, suszone oregano, sól. Ziemniaki obrać, opłukać, przekroić na połówki i ugotować do miękkości. Odcedzić, rozgnieść tłuczkiem i ostudzić. Do większej plastikowej miski skruszyć świeże drożdże. Wlać 100 ml ciepłej wody, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 5 minut, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Dodać ostudzone ziemniaki i połączyć składniki. Dodać 70 ml ciepłej wody i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Dodać 3 łyżeczki soli morskiej rozpuszczonej w 4 łyżkach ciepłej wody. Wyrabiać dalej przez około 10 minut. Na koniec dokładnie wgnieść w ciasto 3 łyżki oliwy extra vergine, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Tortownicę wysmarować oliwą i włożyć ciasto (na wysokość około 2 - 3 cm). Pomidorki koktajlowe przeciąć na połówki, usunąć szypułki, oprószyć solą, pieprzem i 2 - 3 łyżeczkami oregano, wymieszać z 2
łyżkami oliwy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, wstawić focaccię i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor.