Grahamki
Na te pyszne bułeczki potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 szklanki mąki pszennej razowej, 1/2 szklanki otrąb pszennych, 1/2 l wody, 1 kostkę drożdży, 5 łyżek oliwy, 2 płaskie łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki cukru. Przesianą mąkę pszenną i razową wsypać do miski, zrobić na środku wgłębienie, wsypać skruszone drożdże, wlać 1 szklankę wody, posypać i łyżeczką cukru. Odstawić na około 15 minut, albo aż zaczyn ruszy. Po tym czasie dodać resztę mąki i oliwę, wyrobić dość luźne ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do podwojenia objętości. Lekko wyrobić i uformować grahamki. Smarować mlekiem. Odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec w piekarniku w 250 st. C ok. 15 minut.