Włoska ciabatta
Składniki na sześć sztuk: szklanka ciepłej wody, łyżeczka suchych drożdży, 250 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki soli morskiej, 3/4 łyżeczki cukru, 2 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine. Do miksera wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać. Wsypać mąkę, sól, cukier i wlać oliwę. Wymieszać drewnianą łyżką. Za pomocą haka miksera miksować ciasto na małej prędkości przez 3 minuty, następnie zwiększyć obroty miksera i miksować przez około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Blachę posmarować oliwą i wyłożyć całe ciasto. Odczekać 5 minut, następnie naoliwionymi palcami rozciągnąć ciasto na całą blaszkę. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny. Ostrym nożem pokroić ciasto na 6 części, odsuwając od siebie na odległość kilku centymetrów. Ustawić krótkie szklaneczki w kątach blachy i przykryć folią spożywczą, tworząc daszek (folia nie ma dotykać ciasta, a zabezpieczyć je przed wyschnięciem). Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 240
stopni. Zdjąć szklaneczki oraz folię z blachy i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor przez około 20 minut.