Pestki dyni
Pestki dyni hamują procesy starzenia organizmu, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), fitosterole, sole mineralne (zwłaszcza cynk i fosfor). Niektórzy twierdzą, że nasiona działają jak afrodyzjak. Obecne w nich żelazo poprawia skład krwi, a magnez chroni komórki mięśnia sercowego i komórki nerwowe przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Są też cennym źródłem białka. Jedzenie pestek dyni zaleca się przy schorzeniach jelit ? znakomicie pomagają w zwalczaniu pasożytów w organizmie, zakłóceniach funkcji pęcherza i dróg moczowych. Chrupanie pestek pomaga zmniejszyć przerost prostaty. Ponadto są skuteczne w walce z trądzikiem, korzystnie działają na porost włosów i paznokci. Zapobiegają przerostowi prostaty i skutecznie zwalczają pasożyty jelitowe. Ponadto wygładzają cerę, korzystnie działają na porost włosów i paznokci. Wystarczy codziennie jeść garść ziaren, by zauważyć poprawę. Najczęściej dodawane są do past, potraw mięsnych, sałatek czy surówek.