Pestka pełna zdrowia
Pestki nie trzeba wyrzucać
None
Pestki mają dobroczynny wpływ na zdrowie oraz urodę. Poprawiają wzrok, obniżają ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Zmniejszają zachorowalność na raka. Zawierają wartościowe substancje odżywcze, minerały i witaminy. Są jednym z najbogatszych źródeł witaminy B6, która wraz z cynkiem zapewnia gładką cerę, zwalcza łojotok i wypryski. W kuchni są pysznym dodatkiem do potraw, a warto je też podjadać między posiłkami.
Pestki winogron
Jedząc owoce często wypluwamy ziarna ze względu na ich gorzki smak. A niesłusznie. Zawierają one bowiem przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. W ten sposób skutecznie przeciwdziałają chorobom nowotworowym oraz wieńcowym. Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi i nie dopuszczają do rozwoju miażdżycy tętnic. Dzięki tym nasionom skóra staje się jędrna i elastyczna. Pomagają także łagodzić różne dolegliwości. Najbardziej popularnym produktem jest olej z pestek winogron. Jego zaletą jest niska zawartość tłuszczów nasyconych, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie tłuszczów wielonienasyconych. Zawiera także witaminę E. Ważne, że zachowuje naturalny smak składników potrawy.
just/mmch