Szakszuka
Składniki: 4 jajka rozmiar L, 2-3 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego, spora szczypta cukru, 1 łyżka oliwy lub oleju, sól i pieprz do smaku, zielenina do przybrania (kolendra lub pietruszka)
.
Przygotowanie: pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na tłuszczu, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę. Smażyć chwilę całość i wlać pomidory z puszki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Połączyć koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z zawartością patelni. Dusić 5 minut, zrobić 4 wgłębienia i wbić w nie jajka. Trzymać całość na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej). Gotowe danie podawać z grzankami, udekorować zieleniną.