Perfekcyjne jajko sadzone nie tylko na śniadanie

Jajka w polskiej kuchni to jeden z podstawowych produktów. Jemy je chętnie i wbrew dotychczasowym opiniom, nie trzeba znaczne ograniczać ich ilości, bowiem jak ogłosiła niedawno Światowa Organizacja Zdrowia nie są przyczyną wysokiego cholesterolu. Są składnikiem wielu dań, ale mogą również grać główną rolę w potrawie. Jajecznica czy jajko na miękko często goszczą na śniadanie, ale na szczególną uwagę zasługuje jajko sadzone. Oto kilka podpowiedzi, jak zrobić je idealnie i podać w różnych wersjach.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Najpierw było jajko

Obraz
© 123RF.COM

Jajka w polskiej kuchni to jeden z podstawowych produktów. Jemy je chętnie i wbrew dotychczasowym opiniom, nie trzeba ograniczać ich liczby, bowiem jak ogłosiła niedawno Światowa Organizacja Zdrowia nie są przyczyną wysokiego cholesterolu. Są składnikiem wielu dań, ale mogą również grać główną rolę w potrawie. Oprócz popularnej jajecznicy, na uwagę zasługuje jajko sadzone. Oto kilka podpowiedzi, jak zrobić je idealnie i podać w różnych wersjach.

/ 7Jak kupić smaczne i zdrowe jajka?

/ 7Jajko sadzone w paprykach

Obraz
© 123RF.COM

Wbrew pozorom nawet jajko sadzone można przygotować nieprawidłowo. Jeśli usmaży się je na zbyt dużym ogniu, kiepskim tłuszczu czy doprawi w złym momencie, może wyjść jajeczna katastrofa.

Aby żółtko miało ładny kolor, najlepiej doprawiać je na samym końcu - sól może bowiem zmienić barwę produktu. Najważniejsze to odpowiednie ścięcie białka, przy jednoczesnym zachowaniu płynności żółtka. Najlepiej smakują jajka usmażone na maśle lub maśle klarowanym. Co ciekawe, Hiszpanie chwalą sobie sadzone przygotowane w głębokim oleju.

Jeśli mamy ochotę na fantazyjny sposób podania jajka, nie trzeba kupować specjalnych foremek. Doskonale sprawdzą się papryki, które ładnie wyglądają i są smaczne.

/ 7Jajko sadzone na tostach ze szpinakiem

Obraz
© 123RF.COM

Posmarowane z obu stron kromki należy zrumienić na rozgrzanej patelni. Gotowe przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć szpinak z dodatkiem czosnku. Przygotować także jajka sadzone. Składniki ułożyć warstwowo, doprawić i podawać.

Druga wersja dania: pieczywo zrumienić na maśle. Wbić na kromki jajko, dodać listki szpinaku i smażyć kilka chwil pod przykryciem. Gdy białko się zetnie, grzanki będą gotowe. Doprawić do smaku solą morską i ziołowym pieprzem.

/ 7Jajko sadzone w bułce

Obraz
© 123RF.COM

To doskonała propozycja na śniadanie na ciepło, jeśli mamy nieco więcej czasu. Z bułek trzeba odciąć górną część, wydrążyć środek. Szynkę i starty ser połączyć, a następnie składnikami wypełnić wnętrze bułki. Wbić jajko i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 20 minut, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie nadal płynne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać zieleniną wedle uznania.

/ 7Szakszuka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 jajka rozmiar L, 2-3 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego, spora szczypta cukru, 1 łyżka oliwy lub oleju, sól i pieprz do smaku, zielenina do przybrania (kolendra lub pietruszka)
.

Przygotowanie: pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na tłuszczu, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę. Smażyć chwilę całość i wlać pomidory z puszki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Połączyć koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z zawartością patelni. Dusić 5 minut, zrobić 4 wgłębienia i wbić w nie jajka. Trzymać całość na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej). Gotowe danie podawać z grzankami, udekorować zieleniną.

/ 7Burger z jajkiem sadzonym

Obraz
© 123RF.COM

Klasyczny burger warto urozmaicić przez dodanie sadzonego jajka. Zamiast typowego kotleta można dla odmiany włożyć w bułkę kawałek odpowiednio wysmażonej wołowiny i prażoną cebulkę. Taki obiad będzie nie tylko sycący, ale i oryginalny.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru