Perfekcyjne jajko sadzone nie tylko na śniadanie
Jajka w polskiej kuchni to jeden z podstawowych produktów. Jemy je chętnie i wbrew dotychczasowym opiniom, nie trzeba znaczne ograniczać ich ilości, bowiem jak ogłosiła niedawno Światowa Organizacja Zdrowia nie są przyczyną wysokiego cholesterolu. Są składnikiem wielu dań, ale mogą również grać główną rolę w potrawie. Jajecznica czy jajko na miękko często goszczą na śniadanie, ale na szczególną uwagę zasługuje jajko sadzone. Oto kilka podpowiedzi, jak zrobić je idealnie i podać w różnych wersjach.
Najpierw było jajko
Jajka w polskiej kuchni to jeden z podstawowych produktów. Jemy je chętnie i wbrew dotychczasowym opiniom, nie trzeba ograniczać ich liczby, bowiem jak ogłosiła niedawno Światowa Organizacja Zdrowia nie są przyczyną wysokiego cholesterolu. Są składnikiem wielu dań, ale mogą również grać główną rolę w potrawie. Oprócz popularnej jajecznicy, na uwagę zasługuje jajko sadzone. Oto kilka podpowiedzi, jak zrobić je idealnie i podać w różnych wersjach.
Jak kupić smaczne i zdrowe jajka?
Jajko sadzone w paprykach
Wbrew pozorom nawet jajko sadzone można przygotować nieprawidłowo. Jeśli usmaży się je na zbyt dużym ogniu, kiepskim tłuszczu czy doprawi w złym momencie, może wyjść jajeczna katastrofa.
Aby żółtko miało ładny kolor, najlepiej doprawiać je na samym końcu - sól może bowiem zmienić barwę produktu. Najważniejsze to odpowiednie ścięcie białka, przy jednoczesnym zachowaniu płynności żółtka. Najlepiej smakują jajka usmażone na maśle lub maśle klarowanym. Co ciekawe, Hiszpanie chwalą sobie sadzone przygotowane w głębokim oleju.
Jeśli mamy ochotę na fantazyjny sposób podania jajka, nie trzeba kupować specjalnych foremek. Doskonale sprawdzą się papryki, które ładnie wyglądają i są smaczne.
Jajko sadzone na tostach ze szpinakiem
Posmarowane z obu stron kromki należy zrumienić na rozgrzanej patelni. Gotowe przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć szpinak z dodatkiem czosnku. Przygotować także jajka sadzone. Składniki ułożyć warstwowo, doprawić i podawać.
Jajko sadzone w bułce
To doskonała propozycja na śniadanie na ciepło, jeśli mamy nieco więcej czasu. Z bułek trzeba odciąć górną część, wydrążyć środek. Szynkę i starty ser połączyć, a następnie składnikami wypełnić wnętrze bułki. Wbić jajko i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 20 minut, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie nadal płynne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać zieleniną wedle uznania.
Szakszuka
Składniki: 4 jajka rozmiar L, 2-3 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego, spora szczypta cukru, 1 łyżka oliwy lub oleju, sól i pieprz do smaku, zielenina do przybrania (kolendra lub pietruszka)
.
Przygotowanie: pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na tłuszczu, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę. Smażyć chwilę całość i wlać pomidory z puszki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Połączyć koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z zawartością patelni. Dusić 5 minut, zrobić 4 wgłębienia i wbić w nie jajka. Trzymać całość na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej). Gotowe danie podawać z grzankami, udekorować zieleniną.
Burger z jajkiem sadzonym
Klasyczny burger warto urozmaicić przez dodanie sadzonego jajka. Zamiast typowego kotleta można dla odmiany włożyć w bułkę kawałek odpowiednio wysmażonej wołowiny i prażoną cebulkę. Taki obiad będzie nie tylko sycący, ale i oryginalny.
mp/WP Kuchnia