Pęczak na tle innych kasz
Kasza pęczak, którą zajadali się nasi dziadowie, wraca na polskie stoły. Spory w tym udział ma zwrot ku zdrowemu stylowi życia. Chcemy jeść smacznie i zdrowo, a kasze idealnie się w to wpisują. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje pęczak, czyli kasza jęczmienna - konkretnie całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Z pęczaku wyrabia się kaszę jęczmienną perłową i kaszę jęczmienną łamaną.
Pęczak ma najwięcej wartości odżywczych sposób wszystkich typów kasz jęczmiennych. Składa się z wody, błonnika, węglowodanów, białka. W pęczaku znajdziemy takie cenne substancje odżywcze jak: magnez, potas, wapń, żelazo, selen, mangan, cynk, sód, miedź, fosfor. Spośród nich dużo jest zwłaszcza potasu (ponad 60 mg w 100 g kaszy), fosforu (ponad 36 mg w 100 g) i magnezu (10 mg w 100 g).