Trwa ładowanie...

Patelnia patelni nierówna. Czy wiesz, na czym smażysz?

Przygotowanie smacznego posiłku wcale nie jest trudne, ani czasochłonne. Wystarczy mieć w domu odpowiednie narzędzia kucharskie. Dzięki nim w kilka minut wyczarujemy placki z jabłkami, naleśniki, kurczaka w sosie orientalnym lub smażony makaron z warzywami.

patelnia gotowanie płyta indukcyjna kuchnia patelnia gotowanie płyta indukcyjna kuchnia Źródło: Adobe Stock
d2a3foh
d2a3foh

Wiele pysznych dań, które zamawiamy w restauracjach, możemy zrobić sami w domu. Ich bazą często są proste składniki, takie jak ryż czy makaron, gotowe mrożonki, np. warzywa, owoce morza, a także ryby lub mięso. Do tego odpowiedni zestaw przypraw, sosów i voilà! Każdy może zostać mistrzem patelni – ale jest kilka warunków. O smaku i wyglądzie potrawy decydują nie tylko dobrze dobrane składniki, ale i sprzęt, na którym pracujemy. W przypadku smażenia i podsmażania wcale nie jest to takie oczywiste – w sklepach AGD mamy modele patelni i rondli o różnej trwałości, przeznaczeniu i oczywiście cenie.

Patelnie aluminiowe – teflon i ceramika

To jeden z najpopularniejszych modeli na rynku. Tego typu patelnie są lekkie i poręczne, a ich cena stosunkowo niska. Możemy na nich przygotować wiele potraw, np. jajecznicę na śniadanie, naleśniki na deser czy wegański lunch do pracy. Zanim jednak kupimy patelnię aluminiową, zwróćmy uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze taki sprzęt może mieć różnego rodzaju powłoki nieprzywierające – ceramiczne, kamienne, tytanowe, teflonowe.

Każdy z tych materiałów ma inne właściwości. Np. powłoka teflonowa sprawdzi się u osób, które szukają niedrogich rozwiązań i lubią niskokaloryczne posiłki. Minusem jest jednak to, że taką patelnię łatwo zarysować, dlatego najlepiej smażyć na małym ogniu, z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Albo wybrać patelnię z powłoką ceramiczną, która szybko się nagrzewa, a do tego jest bardziej wytrzymała i łatwa w czyszczeniu.

d2a3foh

Patelnie aluminiowe – kamień i tytan

Ogromną popularnością cieszą się też patelnie aluminiowe z powłoką kamienną. Tu stawiamy nie tylko na jakość i odporność na zarysowania, ale również na modny wygląd. Takie modele często pełnią funkcję dekoracyjną – mogą być koloru granitowego, ciemnoszarego lub szarego. Gruby spód równomiernie rozprowadza ciepło, a dzięki specjalnej rączce można zawiesić patelnię na kuchennym relingu.

Jeżeli zależy nam na najwyższej jakości, a budżet nie gra roli, wybierzmy powłokę tytanową. Naprawdę trudno ją zarysować – taka patelnia posiada wskaźnik ciepła, dzięki czemu równomiernie podgrzewa, a do tego można na niej smażyć bez tłuszczu. Co ważne, jest odporna nawet na metalowe akcesoria, których używamy do mieszania i przewracania składników. Choć taki sprzęt nie należy do najtańszych, będziemy mieć pewność, że posłuży nam na lata.

Patelnie żeliwne, a może ze stali węglowej?

Naczynia żeliwne były bardzo modne w latach 50. ubiegłego wieku. Obecny powrót do tradycji, sprawia, że znów wracają do łask. W przeciwieństwie do patelni typu nonstick, które muszą być wyposażone w dodatkową powłokę, żelazo i stal są całkowicie naturalnymi materiałami. Co ciekawe ulepszone wersje tych patelni zostały nawet przystosowane do płyt indukcyjnych. Dzięki temu przyrządzanie potraw inspirowanych kuchnią naszych babć, może iść w parze z wygodami, jakie zapewniają nam nowoczesne technologie.

d2a3foh

Na czym polega różnica między patelnią żeliwną a tą ze stali węglowej? Pierwsza świetnie nadaje się do przygotowywania warzyw i mięs (np. steków) "prosto z grilla". Temperatura smażenia jest bardzo wysoka, a powierzchnia nagrzewa się równomiernie. Minusem jest jednak to, że takie naczynie długo stygnie. Oczywiście wszystko zależy od tego, jak długo chcemy utrzymać ciepło danej potrawy. Drugi rodzaj patelni ma o wiele gładszą powierzchnię, co ułatwia rozprowadzanie oleju. Modele ze stali węglowej będą idealne dla wielbicieli dań orientalnych – to właśnie z tego materiału wykonuje się m.in. chińskie woki.

Odporność na korozje, wysokie temperatury, a także możliwość mycia w zmywarce – te rzeczy warto brać pod uwagę, wybierając patelnię. Na szczęście w sklepach mamy ogromny wybór naczyń, które różnią się drobnymi elementami, jak choćby spód przeznaczony do konkretnego modelu kuchenki. Najważniejsze jest jednak to, by rodzaj patelni współgrał z naszymi kulinarnymi preferencjami. Wiedząc, jakie potrawy lubimy jeść, łatwiej wybierzemy sprzęt do ich przyrządzania.

d2a3foh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a3foh
Więcej tematów