Jak zrobić pastę sezamową w domu
Przygotowanie domowej pasty sezamowej jest niezwykle proste. Potrzebujesz szklanki ziarenek sezamu i opcjonalnie 2-3 łyżek oleju sezamowego lub rzepakowego. Do tahini nie należy dodawać oliwy z oliwek czy oleju arachidowego, ponieważ zmieniją one zapach i smak pasty. Jeśli masz dobry blender, nie musisz dodawać żadnego tłuszczu. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Kiedy będą już złociste, a twoją kuchnię wypełni przyjemny aromat, to znaczy, że możesz już wyłączyć gaz. Ziarna przesyp do kielicha blendera i zacznij miksować, stopniowo dolewając olej. Blenduj ok. 5-7 minut, wyłączając od czasu do czasu blender, by zebrać pastę z boków. Im dłużej będziesz miksować, tym pasta będzie bardziej gładka i kremowa. Pasta tahini, podobnie jak masło orzechowe, może być przechowywana w szczelnym pojemniku nawet przez kilka miesięcy. Nie trzeba jej trzymać w lodówce. Oddzielanie się oleju to naturalny proces. Jeśli go zaobserwujesz, wystarczy przed użyciem potrząsnąć pojemnikiem.