Ostre bywa drażniące
Zdrowa i pobudzająca papryka nie nadaje się niestety dla wszystkich. Choć najczęściej działa korzystnie na pracę układu trawiennego, czasem wyraźnie mu też szkodzi.
- Surowa papryka bywa źle tolerowana przez osoby mające problemy z wątrobą, cierpiące na Zespół Jelita Nadwrażliwego czy mające ogólne dolegliwości ze strony układu pokarmowego - wyjaśnia ekspertka z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.
- Papryka jest jednym z warzyw, które dość często muszą być eliminowane z diety, ze względu na odczuwanie dyskomfortu po konsumpcji.
Osoby, które miewają problemy po zjedzeniu surowej papryki nie powinny jednak od razu wykluczać jej z menu.
- Często tacy pacjenci dobrze tolerują paprykę podduszoną lub upieczoną. Aby papryka była bardziej lekkostrawna można ją też upiec w piekarniku, a następnie zdjąć z niej skórkę i dodać do dania obraną - radzi dietetyczka.