Plastikowe pojemniki i lunchboxy
Lunchboxy czy pudełka to gwarancja zachowania kształtu pokarmów. Niektóre z artykułów mają wydzielone przedziałki na sosy czy pokrojone kawałki owoców lub warzyw. Zazwyczaj mają bardzo szczelne zamknięcie, dzięki czemu przykładowo sałatka skropiona oliwą nie zabrudzi torby lub plecaka. Niestety, na rynku nie brakuje pojemników, które nie są przystosowane do kontaktu z żywnością - zwłaszcza podczas zmiennych temperatur, takich jak podgrzewanie w mikrofalówce czy mrożenie. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet i upewnienie się, że konkretny asortyment jest bezpieczny dla zdrowia. Inną sprawą jest też długość przechowywania jedzenia i temperatura na zewnątrz. Amerykańscy naukowcy już kilka lat temu zwrócili uwagę na temperaturą, która panowała w opakowaniach z jedzeniem na godzinę przed podaniem. Zbyt wysoka sprzyjała rozwojowi bakterii, podobnie działa też wilgoć.