Papier, folia czy lunchbox? Tak zapakuj drugie śniadanie
Nie wszystkie materiały są bezpieczne dla zdrowia.
Uważaj, w co pakujesz żywność
Drugie śniadanie to nie tylko domena uczniów czy pracowników korporacji. Coraz chętniej planujemy drugi posiłek w ciągu dnia zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem warzyw i dobrej jakości szynki, sezonowe owoce czy nabiał towarzyszą nam podczas przedpołudniowego posiłku. Jednak najlepszą przekąskę możemy popsuć nieodpowiednim opakowaniem. Walory smakowe i odżywcze zależą bowiem od tego, w czym będziemy je przenosić. Sprawdźcie praktyczny poradnik, jak pakować jedzenie "na wynos".
Folia aluminiowa
Pod lupę warto wziąć folię aluminiową, czyli jeden z najpopularniejszych produktów, jakim otulamy zrobione od serca kanapki. Sreberko zabezpiecza pokarm przed wodą, powietrzem i światłem. Warto pamiętać, że lśniąca strona powinna znaleźć się na zewnątrz. Zwolennicy tego rozwiązania chwalą sobie łatwość używania i wytrzymałość. Przeciwnicy twierdzą, że pakowanie żywności w folię aluminiową jest szkodliwe dla zdrowia, bo aluminium przenika do pokarmu. Jeśli jednak używamy folii przeznaczonej do kontaktu z produktami spożywczymi, to nie musimy się martwić szkodliwymi skutkami dyfuzji, czyli przenikaniem pomiędzy tworzywem a chlebem. Ostrożność warto zachować w przypadku jedzenia o kwaśnym odczynie - kiszonych ogórków lub propozycji zawierających pomidory czy ocet. Mogą one wejść po pewnym czasie w reakcję z aluminium, a tym samym zabiorą metalicznego posmaku i zawierać będą szkodliwe sole glinu.
Folia do żywności
Podobnie, jak w przypadku folii aluminiowej, należy upewnić się, że przezroczysta folia nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością. A jakie są jej zalety? Pozwala dokładnie owinąć kanapkę czy obrane warzywa, a tym samym zachować ich formę oraz smak, jednocześnie zapobiega zabrudzeniom. Aby ułatwić korzystanie z niej, najlepiej wybrać opakowania wyposażone w ostrą krawędź, dzięki której łatwiej podzielimy folię na odpowiadające nam części.
Papier lub torebki
Popularnym, a w dodatku ekologicznym, artykułem do przechowywania drugiego śniadania jest papier śniadaniowy. Chroni przed wysuszaniem żywności, ale nie jest zbyt wytrzymały - nie sprawdzi się więc w przypadku cięższych owoców czy kanapki wypełnionej warzywami ze sporą ilością wody czy sosów. Dobrej jakości papier powinien być wykonany z celulozy (np. pergaminu), z perforacją. Rozwiązaniem mogą być również torebki papierowe, które od wewnątrz powleczone są wodoszczelną folią. Niestety, takie produkty dłużej rozkładają się w środowisku niż klasyczny papier.
Plastikowe pojemniki i lunchboxy
Lunchboxy czy pudełka to gwarancja zachowania kształtu pokarmów. Niektóre z artykułów mają wydzielone przedziałki na sosy czy pokrojone kawałki owoców lub warzyw. Zazwyczaj mają bardzo szczelne zamknięcie, dzięki czemu przykładowo sałatka skropiona oliwą nie zabrudzi torby lub plecaka. Niestety, na rynku nie brakuje pojemników, które nie są przystosowane do kontaktu z żywnością - zwłaszcza podczas zmiennych temperatur, takich jak podgrzewanie w mikrofalówce czy mrożenie. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet i upewnienie się, że konkretny asortyment jest bezpieczny dla zdrowia. Inną sprawą jest też długość przechowywania jedzenia i temperatura na zewnątrz. Amerykańscy naukowcy już kilka lat temu zwrócili uwagę na temperaturą, która panowała w opakowaniach z jedzeniem na godzinę przed podaniem. Zbyt wysoka sprzyjała rozwojowi bakterii, podobnie działa też wilgoć.