Folia aluminiowa
Pod lupę warto wziąć folię aluminiową, czyli jeden z najpopularniejszych produktów, jakim otulamy zrobione od serca kanapki. Sreberko zabezpiecza pokarm przed wodą, powietrzem i światłem. Warto pamiętać, że lśniąca strona powinna znaleźć się na zewnątrz. Zwolennicy tego rozwiązania chwalą sobie łatwość używania i wytrzymałość. Przeciwnicy twierdzą, że pakowanie żywności w folię aluminiową jest szkodliwe dla zdrowia, bo aluminium przenika do pokarmu. Jeśli jednak używamy folii przeznaczonej do kontaktu z produktami spożywczymi, to nie musimy się martwić szkodliwymi skutkami dyfuzji, czyli przenikaniem pomiędzy tworzywem a chlebem. Ostrożność warto zachować w przypadku jedzenia o kwaśnym odczynie - kiszonych ogórków lub propozycji zawierających pomidory czy ocet. Mogą one wejść po pewnym czasie w reakcję z aluminium, a tym samym zabiorą metalicznego posmaku i zawierać będą szkodliwe sole glinu.