Nasionka pełne zdrowia
W papai cenny jest nie tylko smaczny miąższ. Charakterystyczne, czarne nasionka oczyszczają wątrobę i pomagają uwalniać z niej toksyny. Wykazują również silne oddziaływanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Ich regularnie spożywanie poleca się w przypadku zapalenia jelit IBS, wrzodów żołądka czy zatrucia pokarmowego. Naukowo dowiedziono, że ekstrakt sporządzony z tych nasion potrafi zabić niebezpieczne bakterie znajdujące się w układzie pokarmowym, takie jak E coli czy Salmonella. W Ameryce Środkowej wykorzystuje się je również w leczeniu zakażeniem Dengą (chorobą wirusową przenoszoną w trakcie ukąszenia owada).
Pomimo tak licznych prozdrowotnych właściwości, po nasiona papai nie powinny sięgać kobiety w ciąży i matki karmiące. Ostrożnością powinny kierować się też osoby, które na stałe przyjmują leki. Przed rozpoczęciem naturalnej kuracji oczyszczającej z użyciem nasion, powinny skonsultować się z lekarzem.