Papaja - soczysty owoc i lecznicze nasiona

Dojrzała papaja smakuje jak lody, jest bardzo delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Nic dziwnego, że często nazywana jest "owocem aniołów". Pierwotnie występował jedynie w rejonach Ameryki Południowej, dziś uprawiany jest również w Ameryce Środkowej, Północnej i na południowych krańcach Europy. Produkt ten należy do najzdrowszych owoców świata o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Ponadto jest bardzo smaczny i smakuje zarówno w słodkich połączeniach, jak i pikantnych potrawach.

Obraz

/ 6Egzotyczny owoc wart grzechu

Obraz
© 123RF.COM

Dojrzała papaja smakuje jak lody, jest bardzo delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Nic dziwnego, że często nazywana jest "owocem aniołów". Pierwotnie występowała jedynie w rejonach Ameryki Południowej, dziś uprawiany jest również w Ameryce Środkowej, Północnej i na południowych krańcach Europy. Produkt ten należy do najzdrowszych owoców świata o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Ponadto jest bardzo smaczny i można go podawać zarówno w słodkich połączeniach, jak i pikantnych potrawach.

/ 6Co w niej siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Papaja to naturalny lek wzmacniający odporność. Wszystko dzięki sporej zawartości witaminy C, a także substancji przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych oraz antyoksydantów. Papaja wspomaga też regenerację po długich chorobach i kuracjach antybiotykami, bo oczyszcza organizm z toksyn oraz odnawia florę bakteryjną jelit.

Owoc jest przydatny także w okresie rekonwalescencji po różnego rodzaju urazach, ponieważ zawarte w nim substancje mogą przyśpieszać gojenie się ran. Spożywanie jednego owocu dziennie lub przyjmowanie go w formie suplementu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Warto wiedzieć, że w substancje odżywcze bogatsze są owoce o czerwonym miąższu.

/ 6Nasionka pełne zdrowia

Obraz

W papai cenny jest nie tylko smaczny miąższ. Charakterystyczne, czarne nasionka oczyszczają wątrobę i pomagają uwalniać z niej toksyny. Wykazują również silne oddziaływanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Ich regularnie spożywanie poleca się w przypadku zapalenia jelit IBS, wrzodów żołądka czy zatrucia pokarmowego. Naukowo dowiedziono, że ekstrakt sporządzony z tych nasion potrafi zabić niebezpieczne bakterie znajdujące się w układzie pokarmowym, takie jak E coli czy Salmonella. W Ameryce Środkowej wykorzystuje się je również w leczeniu zakażeniem Dengą (chorobą wirusową przenoszoną w trakcie ukąszenia owada).

Pomimo tak licznych prozdrowotnych właściwości, po nasiona papai nie powinny sięgać kobiety w ciąży i matki karmiące. Ostrożnością powinny kierować się też osoby, które na stałe przyjmują leki. Przed rozpoczęciem naturalnej kuracji oczyszczającej z użyciem nasion, powinny skonsultować się z lekarzem.

/ 6Papaja na polskich stołach

Obraz
© 123RF.COM

Papaja uchodzi za owoc trudno dostępny. Jest w tym sporo prawdy, ale coraz częściej produkt ten można kupić w większych sieciach spożywczych. Nie jest to oczywiście przysmak identyczny w smaku co okaz świeżo podany na zagranicznych wakacjach. Dla wszystkich osób, które nie są przekonane do importowanych produktów lub uważają, że cena nie jest adekwatna do smaku, warto polecić kilka ciekawych suplementów lub przetworów z owoców papai, wśród nich np. sok z papai lub herbata z liśćmi.

/ 6Ryżowa sałatka z papają

Obraz
© 123RF.COM

Słodka papaja doskonale pasuje do dań obiadowych lub sałatek. Zaserwowana z czarnym ryżem i wędzonym łososiem stanowi oryginalne połączenie smaków oraz wartości odżywczych. Wystarczy do ugotowanego i lekko przestudzonego ryżu dodać mniejsze cząstki łososia i pokrojone owoce papai.

/ 6Smoothie z papają

Obraz
© 123RF.COM

Dojrzałą papaję warto wykorzystać do przygotowania koktajlu. Z dodatkiem mleka kokosowego stworzy aksamitną, płynną przekąskę. Opcjonalnie można ją dosłodzić cukrem trzcinowym lub miodem i udekorować listkami mięty. Kilka kawałków niezmiksowanego owocu warto użyć jako smaczną i ładną ozdobę. W trakcie upalnych dni do takiego napoju najlepiej dodać kilka kostek lodu.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja