Papaja - soczysty owoc i lecznicze nasiona
Dojrzała papaja smakuje jak lody, jest bardzo delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Nic dziwnego, że często nazywana jest "owocem aniołów". Pierwotnie występował jedynie w rejonach Ameryki Południowej, dziś uprawiany jest również w Ameryce Środkowej, Północnej i na południowych krańcach Europy. Produkt ten należy do najzdrowszych owoców świata o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Ponadto jest bardzo smaczny i smakuje zarówno w słodkich połączeniach, jak i pikantnych potrawach.
Egzotyczny owoc wart grzechu
Dojrzała papaja smakuje jak lody, jest bardzo delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Nic dziwnego, że często nazywana jest "owocem aniołów". Pierwotnie występowała jedynie w rejonach Ameryki Południowej, dziś uprawiany jest również w Ameryce Środkowej, Północnej i na południowych krańcach Europy. Produkt ten należy do najzdrowszych owoców świata o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Ponadto jest bardzo smaczny i można go podawać zarówno w słodkich połączeniach, jak i pikantnych potrawach.
Co w niej siedzi?
Papaja to naturalny lek wzmacniający odporność. Wszystko dzięki sporej zawartości witaminy C, a także substancji przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych oraz antyoksydantów. Papaja wspomaga też regenerację po długich chorobach i kuracjach antybiotykami, bo oczyszcza organizm z toksyn oraz odnawia florę bakteryjną jelit.
Owoc jest przydatny także w okresie rekonwalescencji po różnego rodzaju urazach, ponieważ zawarte w nim substancje mogą przyśpieszać gojenie się ran. Spożywanie jednego owocu dziennie lub przyjmowanie go w formie suplementu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Warto wiedzieć, że w substancje odżywcze bogatsze są owoce o czerwonym miąższu.
Nasionka pełne zdrowia
W papai cenny jest nie tylko smaczny miąższ. Charakterystyczne, czarne nasionka oczyszczają wątrobę i pomagają uwalniać z niej toksyny. Wykazują również silne oddziaływanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Ich regularnie spożywanie poleca się w przypadku zapalenia jelit IBS, wrzodów żołądka czy zatrucia pokarmowego. Naukowo dowiedziono, że ekstrakt sporządzony z tych nasion potrafi zabić niebezpieczne bakterie znajdujące się w układzie pokarmowym, takie jak E coli czy Salmonella. W Ameryce Środkowej wykorzystuje się je również w leczeniu zakażeniem Dengą (chorobą wirusową przenoszoną w trakcie ukąszenia owada).
Pomimo tak licznych prozdrowotnych właściwości, po nasiona papai nie powinny sięgać kobiety w ciąży i matki karmiące. Ostrożnością powinny kierować się też osoby, które na stałe przyjmują leki. Przed rozpoczęciem naturalnej kuracji oczyszczającej z użyciem nasion, powinny skonsultować się z lekarzem.
Papaja na polskich stołach
Papaja uchodzi za owoc trudno dostępny. Jest w tym sporo prawdy, ale coraz częściej produkt ten można kupić w większych sieciach spożywczych. Nie jest to oczywiście przysmak identyczny w smaku co okaz świeżo podany na zagranicznych wakacjach. Dla wszystkich osób, które nie są przekonane do importowanych produktów lub uważają, że cena nie jest adekwatna do smaku, warto polecić kilka ciekawych suplementów lub przetworów z owoców papai, wśród nich np. sok z papai lub herbata z liśćmi.
Ryżowa sałatka z papają
Słodka papaja doskonale pasuje do dań obiadowych lub sałatek. Zaserwowana z czarnym ryżem i wędzonym łososiem stanowi oryginalne połączenie smaków oraz wartości odżywczych. Wystarczy do ugotowanego i lekko przestudzonego ryżu dodać mniejsze cząstki łososia i pokrojone owoce papai.
Smoothie z papają
Dojrzałą papaję warto wykorzystać do przygotowania koktajlu. Z dodatkiem mleka kokosowego stworzy aksamitną, płynną przekąskę. Opcjonalnie można ją dosłodzić cukrem trzcinowym lub miodem i udekorować listkami mięty. Kilka kawałków niezmiksowanego owocu warto użyć jako smaczną i ładną ozdobę. W trakcie upalnych dni do takiego napoju najlepiej dodać kilka kostek lodu.
mp/WP Kuchnia