Zastrzyk energii i witamin
Płatki owsiane to cenne źródło witamin z grupy B, które działają na poprawę nastroju, witaminy E (znany przeciwutleniacz, który chroni komórki i spowalnia procesy starzenia się), magnezu i potasu. Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny. Co to właściwie znaczy? Duża zawartość błonnika w płatkach sprawia, że są trawione powoli. W związku z tym cukier, który jest w nich zawarty, stopniowo się uwalnia do krwi. Nie ma gwałtownego wyrzutu insuliny, jest za to dłużej uczucie sytości.
Wiele osób wyklucza płatki z obawy o gluten. Prawda jest taka, że sam owies nie ma w sobie glutenu, jednak często przerabia się go w miejscach, w których są inne produkty zbożowe. Zostaje zanieczyszczony glutenem na linii produkcyjnej. Istnieją jednak firmy, dbające o odpowiednie warunki produkcji wówczas takie produkty są bezpieczne dla uczulonych na gluten. O wartościach płatków owsianych, można by wiele napisać. Nie wszystkim odpowiada ich konsystencja i wygląd. Do dziś wiele osób nosi w sobie wspomnienie nieestetycznego kleiku w kożuchu z mleka. Jak je przygotować, by uniknąć efektu papki? Oto 5 przepisów.