Owsianka inaczej, czyli 5 pomysłów na płatki owsiane
Pyszne dania zamiast nudnej papki z płatków owsianych.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane są w pierwszej dziesiątce najzdrowszych produktów żywnościowych. Sam owies jest uznawany za zboże, które ma w sobie najwięcej jakościowego białka, niestety nie jest najłatwiejszy do strawienia. Płatki owsiane są jego najbardziej znaną formą w kuchni. Białko to jedna sprawa, ale oprócz niego znajdziemy błonnik pokarmowy, który działa jak miotełka oczyszczająca nasz organizm. Nie można tylko zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. To niejedyne zalety. Jednak jak podać owsiankę, aby nie wyglądała jak nudna papka w miseczce? I co jeszcze zachęci nas do spożywania tego produktu? Oto kilka podpowiedzi.
Zastrzyk energii i witamin
Płatki owsiane to cenne źródło witamin z grupy B, które działają na poprawę nastroju, witaminy E (znany przeciwutleniacz, który chroni komórki i spowalnia procesy starzenia się), magnezu i potasu. Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny. Co to właściwie znaczy? Duża zawartość błonnika w płatkach sprawia, że są trawione powoli. W związku z tym cukier, który jest w nich zawarty, stopniowo się uwalnia do krwi. Nie ma gwałtownego wyrzutu insuliny, jest za to dłużej uczucie sytości.
Wiele osób wyklucza płatki z obawy o gluten. Prawda jest taka, że sam owies nie ma w sobie glutenu, jednak często przerabia się go w miejscach, w których są inne produkty zbożowe. Zostaje zanieczyszczony glutenem na linii produkcyjnej. Istnieją jednak firmy, dbające o odpowiednie warunki produkcji wówczas takie produkty są bezpieczne dla uczulonych na gluten. O wartościach płatków owsianych, można by wiele napisać. Nie wszystkim odpowiada ich konsystencja i wygląd. Do dziś wiele osób nosi w sobie wspomnienie nieestetycznego kleiku w kożuchu z mleka. Jak je przygotować, by uniknąć efektu papki? Oto 5 przepisów.
Ciastka z płatków owsianych
Składniki: 2 dojrzałe banany, szklanka płatków, pół szklanki suszonej żurawiny lub daktyli.
Przygotowanie: banany należy rozgnieść, zmieszać z płatkami i sparzonymi wcześniej suszonymi owocami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piec ok. 10-15 minut, do momentu, aż staną się rumiane.
Pieczone owoce pod kruszonką
Składniki: 2 jabłka (lub w sezonie do wyboru: 4 śliwki, 2 brzoskwinie lub 2 morele), 3 łyżki płatków owsianych, 1,5 łyżki masła, 1 łyżka cukru trzcinowego.
Przygotowanie: owoce dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki (jabłka dodatkowo można skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Ułożyć je w delikatnie natłuszczonej blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Płatki utrzeć z masłem i cukrem. Tak przygotowaną kruszonkę rozprowadzić na owoce. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnik i piec ok. 25-30 minut, aż całość ładnie się zarumieni.
Dwa pomysły na koktajle
Koktajl mleczny z dodatkiem płatków *
Składniki: 1 szklanka mleka, garść płatków owsianych, świeże owoce sezonowe.
Przygotowanie: umyte i pokrojone na kawałki owoce umieścić w naczyniu do blendowania, wlać mleko, dosypać płatki i dokładnie zmiksować.
*Koktajl bezmleczny z dodatkiem płatków
Składniki: 2 banany, garść świeżych jeżyn, 3 łyżki płatków owsianych, garść orzechów nerkowca, 1 szklanka soku z jabłek.
Przygotowanie: banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie razem z jeżynami, płatkami i orzechami umieścić w naczyniu do blendowania. Wszystko zalać sokiem i dokładnie rozdrobnić.
Placki z płatków owsianych
Składniki: 3 łyżki płatków owsianych, 1 jajko, 1 łyżeczka nasion chia.
Przygotowanie: płatki wsypać do miski dodać jajko i dobrze wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać łyżeczkę nasion chia i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać partiami placki i smażyć z obu stron do zarumienienia.
Magdalena Pałkus/www.saladbook.com.pl