Owsianka inaczej, czyli 5 pomysłów na płatki owsiane

Pyszne dania zamiast nudnej papki z płatków owsianych.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Obraz
© Fotolia

Płatki owsiane są w pierwszej dziesiątce najzdrowszych produktów żywnościowych. Sam owies jest uznawany za zboże, które ma w sobie najwięcej jakościowego białka, niestety nie jest najłatwiejszy do strawienia. Płatki owsiane są jego najbardziej znaną formą w kuchni. Białko to jedna sprawa, ale oprócz niego znajdziemy błonnik pokarmowy, który działa jak miotełka oczyszczająca nasz organizm. Nie można tylko zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. To niejedyne zalety. Jednak jak podać owsiankę, aby nie wyglądała jak nudna papka w miseczce? I co jeszcze zachęci nas do spożywania tego produktu? Oto kilka podpowiedzi.

/ 6Zastrzyk energii i witamin

Obraz
© Fotolia

Płatki owsiane to cenne źródło witamin z grupy B, które działają na poprawę nastroju, witaminy E (znany przeciwutleniacz, który chroni komórki i spowalnia procesy starzenia się), magnezu i potasu. Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny. Co to właściwie znaczy? Duża zawartość błonnika w płatkach sprawia, że są trawione powoli. W związku z tym cukier, który jest w nich zawarty, stopniowo się uwalnia do krwi. Nie ma gwałtownego wyrzutu insuliny, jest za to dłużej uczucie sytości.

Wiele osób wyklucza płatki z obawy o gluten. Prawda jest taka, że sam owies nie ma w sobie glutenu, jednak często przerabia się go w miejscach, w których są inne produkty zbożowe. Zostaje zanieczyszczony glutenem na linii produkcyjnej. Istnieją jednak firmy, dbające o odpowiednie warunki produkcji wówczas takie produkty są bezpieczne dla uczulonych na gluten. O wartościach płatków owsianych, można by wiele napisać. Nie wszystkim odpowiada ich konsystencja i wygląd. Do dziś wiele osób nosi w sobie wspomnienie nieestetycznego kleiku w kożuchu z mleka. Jak je przygotować, by uniknąć efektu papki? Oto 5 przepisów.

/ 6Ciastka z płatków owsianych

Obraz
© Fotolia

Składniki: 2 dojrzałe banany, szklanka płatków, pół szklanki suszonej żurawiny lub daktyli.

Przygotowanie: banany należy rozgnieść, zmieszać z płatkami i sparzonymi wcześniej suszonymi owocami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piec ok. 10-15 minut, do momentu, aż staną się rumiane.

/ 6Pieczone owoce pod kruszonką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 jabłka (lub w sezonie do wyboru: 4 śliwki, 2 brzoskwinie lub 2 morele), 3 łyżki płatków owsianych, 1,5 łyżki masła, 1 łyżka cukru trzcinowego.

Przygotowanie: owoce dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki (jabłka dodatkowo można skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Ułożyć je w delikatnie natłuszczonej blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Płatki utrzeć z masłem i cukrem. Tak przygotowaną kruszonkę rozprowadzić na owoce. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnik i piec ok. 25-30 minut, aż całość ładnie się zarumieni.

/ 6Dwa pomysły na koktajle

Obraz
© Fotolia

Koktajl mleczny z dodatkiem płatków *
Składniki: 1 szklanka mleka, garść płatków owsianych, świeże owoce sezonowe.
Przygotowanie: umyte i pokrojone na kawałki owoce umieścić w naczyniu do blendowania, wlać mleko, dosypać płatki i dokładnie zmiksować.
*
Koktajl bezmleczny z dodatkiem płatków

Składniki: 2 banany, garść świeżych jeżyn, 3 łyżki płatków owsianych, garść orzechów nerkowca, 1 szklanka soku z jabłek.
Przygotowanie: banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie razem z jeżynami, płatkami i orzechami umieścić w naczyniu do blendowania. Wszystko zalać sokiem i dokładnie rozdrobnić.

/ 6Placki z płatków owsianych

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 łyżki płatków owsianych, 1 jajko, 1 łyżeczka nasion chia.

Przygotowanie: płatki wsypać do miski dodać jajko i dobrze wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać łyżeczkę nasion chia i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać partiami placki i smażyć z obu stron do zarumienienia.

Magdalena Pałkus/www.saladbook.com.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw