Sernik z truskawkami
Składniki: na spód: 200 g kruchych ciasteczek zbożowych, 80 g roztopionego masła; masa serowa: 600 g mielonego białego sera, 100 ml śmietanki 36%, 2 jajka, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 100 g cukru, ziarenka z laski wanilii, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 500 g truskawek.
Przygotowanie: ciasteczka drobno pokrusz, wymieszaj je z masłem, wyłóż na spód formy, schładzaj w lodówce. W tym czasie przygotuj masę serową. W dużej misce wymieszaj ser ze śmietanką, jajkami, cukrem, wanilią (ziarenkami), mąką i skórką pomarańczową. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód, na górze ułóż truskawki (około 10 sztuk) powinny lekko się zapaść. Piecz około godzinę w temperaturze 160 stopni. Sernik podawaj ostudzony z dodatkiem świeżych truskawek i mięty.