Otwieramy sezon na truskawki 2015

Na straganach rządzą już truskawki, więc w "Dzień Dobry TVN" Anna Starmach postanowiła zainspirować ich miłośników niebanalnymi daniami. Ekspertka kulinarna przygotowała m.in. sernik z truskawkami oraz tartę z truskawkami i mango. Nie zabrakło też nieco zaskakującej propozycji - kanapki z szynką parmeńską i truskawkami.

Obraz
Źródło zdjęć: © Dzień Dobry TVN/x-news.pl

/ 5Truskawki - smaczne i zdrowe

/ 5Sandwiche z truskawkami

Obraz
© Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Składniki: 6 kromek chleba tostowego, 150 g ricotty, 6 plastrów szynki parmeńskiej, 10 truskawek, 2 pomidory malinowe, świeża bazylia.

Przygotowanie: ricottę wymieszaj ze świeżą miętą, tosty podgrzej. Kromki smaruj serkiem, a następnie przekładaj truskawkami, plastrami pomidorów oraz szynki. Spinaj wykałaczkami i krój na trójkąty, podawaj z odrobiną octu balsamicznego.

/ 5Sernik z truskawkami

Obraz
© Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Składniki: na spód: 200 g kruchych ciasteczek zbożowych, 80 g roztopionego masła; masa serowa: 600 g mielonego białego sera, 100 ml śmietanki 36%, 2 jajka, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 100 g cukru, ziarenka z laski wanilii, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 500 g truskawek.

Przygotowanie: ciasteczka drobno pokrusz, wymieszaj je z masłem, wyłóż na spód formy, schładzaj w lodówce. W tym czasie przygotuj masę serową. W dużej misce wymieszaj ser ze śmietanką, jajkami, cukrem, wanilią (ziarenkami), mąką i skórką pomarańczową. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód, na górze ułóż truskawki (około 10 sztuk) powinny lekko się zapaść. Piecz około godzinę w temperaturze 160 stopni. Sernik podawaj ostudzony z dodatkiem świeżych truskawek i mięty.

/ 5Chłodnik truskawkowy

Obraz
© Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Składniki: 1 kg truskawek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżeczki tartego imbiru, 200 g cukru, laska wanilii, kora cynamonu, sok z 1 pomarańczy, świeży rozmaryn, 3 łyżki miodu, garść borówek amerykańskich.

*Przygotowanie: *truskawki umyj, pokrój, zasyp cukrem, zalej winem, sokiem pomarańczowym, dodaj cynamon i wanilię. Po godzinie wyciągnij przyprawy, całość zmiksuj podawaj z miodem, borówkami i rozmarynem.

/ 5Tarta z truskawkami i mango

Obraz
© Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Składniki: 300 g kruchego ciasta, 2 budynie waniliowe, laska wanilii, 500 ml mleka, 1 miękkie mango, 400 g świeżych truskawek, świeża mięta, bita śmietana.

*Przygotowanie: *ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę i piecz na złoty kolor w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Gotowe ciasto studź na kratce. Budynie przygotuj wg instrukcji na opakowaniu (użyj połowy mleka, dodaj wanilię). Możesz również przygotować domowy budyń. Kremem przykryj ciasto, dodaj pokrojone owoce świeżą miętę, podawaj z bitą śmietaną.

x-news.pl/Dzień Dobry TVN/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości