Kotleciki bez mięsa
Zrobisz je w kilka chwil, a smakują wybornie. Przekonaj się sam.
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
- cebula,
- marchewka,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, przesyp do garnka, dolej szklankę wody i gotuj do miękkości, a pod koniec wsyp szczyptę soli. Kiedy soczewica gotuje się, obierz cebulę oraz czosnek, pokrój je w drobną kosteczkę i podsmaż na odrobinie oleju. Teraz dodaj startą na tarce marchewkę i smaż do miękkości warzyw. Kiedy będą gotowe, przełóż je do miseczki i rozdrobnij blenderem, a na koniec wymieszaj z ugotowaną soczewicą. Z powstałej masy uformuj kotleciki i usmaż je na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Gotowe kotleciki z soczewicy podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatą. Smacznego!