Miody
Jego słodki smak i liczne właściwości zdrowotne od wieków są znane ludzkości. Niestety w ostatnim czasie zalewa nas fala prawdziwej, słodkiej tandety, która poza cukrem nie ma w sobie nic wartościowego. Prawdziwy miód to oczywiście miód naturalny. Jest wynikiem ciężkiej pracy pszczół, które do wytworzenia 1 kg tej cennej substancji muszą zebrać nektar z ok.1,3 mln kwiatów rzepaku czy 8 mln białych kwiatków gryki! Jednak na sklepowych półkach znajdują się liczne miody, w produkcji których miejsce pszczół zastąpił człowiek, a pyłek kwiatowy - cukry, barwniki i aromaty.
Miody sztuczne - bo o nich mowa- to syntetyczne produkty spożywcze uzyskane np. w wyniku rozkładu cukrów złożonych na cukry proste. Ponieważ mają niewiele wspólnego z naturą, nie znajdziemy w nich żadnych cennych substancji, z których słynie miód np. tych o działaniu bakteriobójczym czy przeciwzapalnym.