Jogurty owocowe
Najczęściej smak, barwę i aromat uzyskuje się przez zastosowanie aromatów i barwników naturalnych. Dlatego też, w jogurtach np. o smaku owoców leśnych znajdziesz sok z czarnej marchwi i czarnego bzu. Same owoce, w postaci tzw. wsadu owocowego to przede wszystkim cukier i zaledwie kilka procent owoców.
Kolejną cechą, która odróżnia tradycyjny jogurt od jogurtu sztucznie polepszonego to jego konsystencja. Zwykły jogurt powinien być raczej rzadki. Jednak by wyjść naprzeciw gustom większości konsumentów, którzy wolą gęste, kremowe produkty, producenci zagęszczają jogurty. Zwykle używają do tego żelatyny, mleka w proszku, skrobi kukurydzianej czy karagenu. W efekcie na własne życzenie otrzymujemy produkt pełen zapychaczy. Pamiętaj, że najzdrowszy jest jogurt naturalny. W jego składzie powinno być jedynie mleko i bakterie.