Pasztety
Pod tym pojęciem kryje się mieszanka różnych mięs, tłuszczu, podrobów, warzyw i przypraw. Ugotowane, zmielone i upieczone zamieniają się w tradycyjny pasztet, doskonały na przystawkę lub dodatek do kanapek. Nie każdy ma czas, aby przygotować go samodzielnie, najczęściej więc sięgamy po gotowe produkty. Problem jednak w tym, że większość dostępnych w sklepach pasztetów to wybrakowany towar, którego skład i proporcje są przerażające! Prawdopodobnie, większość z nas nigdy nie zjadłaby tego, co ostatecznie ląduje w pasztecie. Prawie nie ma w nich mięsa, a jedynie odpady z mięsnej produkcji, czyli tzw. MOM.
W skrócie polega to na wyciskaniu w prasie kości, z których wyciąga się dosłownie wszystko: chrząstki, szpik, błony i inne pozostałości. Pozostałe składniki popularnych pasztetów to tłuszcz wieprzowy, skóra z kurcząt i chemiczne substancje wzmacniające smak i aromat. Często zagęszcza się też pasztety białkiem sojowym, które idealnie wtapia się w konsystencję pasztetu.